Mennyi időbe telik, amíg a máj teljesen helyreáll az alkoholtól?

Ezt Dr. Elizabeth Rogers, a londoni Bupa Health Centre klinika munkatársa jelentette ki – számol be a The Sun brit kiadása.

„Ha az alkohol nem befolyásolja túlságosan a máj működését, akkor az négy-nyolc héten belül teljesen helyreállhat” – mondta a szakértő.

Az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat azt javasolja, hogy hetente legfeljebb 14 kis pohár bort vagy sört fogyasszanak.

Ha az ajánlott mennyiségnél többet fogyasztunk, akkor fokozottan fennáll a szív-, máj- és emésztőrendszeri problémák kockázata.

Rogers azt is hangsúlyozta, hogy ha két-három héten keresztül naponta több mint öt pohár bort vagy sört iszunk, akkor nagyobb a kockázata a májbetegség kialakulásának.

„A túl sok alkohol rendszeres fogyasztása károsíthatja az idegeket, és befolyásolhatja az agyban lévő közvetítő vegyi anyagok (neurotranszmitterek) szintjét” – tette hozzá az orvos.

A szakértő óva intett attól, hogy egy nap túl sok alkoholt fogyasszunk.

„Ossza el az alkoholfogyasztást több napra, és törekedjen heti három-négy alkoholmentes napra, ha lehetséges. Ne feledje, hogy a heti 14 kis ital a határ, nem a cél!” – jelentette ki.

Elolvasom a cikket