Sürgősen fel kell hagynia a borivással, ha ezt az öt jelet észleli

„Sürgősen fel kell hagynia a borivással, ha felfedezte ezt az öt jelet” – olvasható az Rbc.ua honlapján a cikk címében.

Pedig bármilyen alkohol fogyasztása, beleértve a bort is, negatív egészségügyi következményekkel járhat, mivel a szervezet reagál a függőséget okozó kémiai tulajdonságaira – írja az Eat This, Not That.

Milyen veszélyeket rejt az alkohol?

Az alkoholos italok etanolt tartalmaznak, ami egy szerves kémiai vegyület, amelyet növényi anyagokból, cukrok erjesztésével nyernek. Pszichoaktív drognak számít (megváltozott hangulat-, tudat- és viselkedésérzetet okoz), és az etanolt széles körben használják autók, sőt egyes rakéták üzemanyagaként is.

Ha teste mentálisan vagy fizikailag rosszul reagál egy pohár bor vagy bármilyen alkohol fogyasztására, íme néhány figyelmeztető jel, amire érdemes odafigyelni.

Öt jel arra, hogy nem szabad bort inni:

Nehezen veheti a levegőt

A Journal of Allergy and Clinical Immunology szerint a bor komoly asztma kiváltó oknak számít. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a résztvevők 33 százalékának volt alkohol okozta asztmája, és a bor volt a leggyakoribb kiváltó ok, amely enyhe vagy közepes tünetekkel járt.

A szakértők szerint a borasztmát a borban található szulfitok okozhatják, amelyeket általában tartósítószerként használnak. A tanulmány azt is megjegyzi, hogy a szalicilátok, a szőlő és a bor kémiai markerei szintén szerepet játszhatnak a borallergiás problémákban.

Kínzó fejfájást tapasztalhat

„Boros fejfájás” valóban létezik, és nem a szulfitok miatt.

A Harvard Health elmagyarázza, hogy egyes embereknél hiányzik az az enzim, amely lebontja a hisztamint a vékonybélben. A hisztamin a szőlő héjában található vegyület, és a vörösborban több van belőle, mint a fehérborban. Az alkoholfogyasztás valóban gátolhatja az enzimet, ami a vér hisztaminszintjének emelkedését okozhatja, amely kitágítja az ereket, és fejfájást okozhat.

Már számos tanulmány bizonyította, hogy az alkoholfogyasztás (nemcsak a bor) szédülést okozhat, különösen, ha túl sokat ivott.

Az American Addiction Centers arról számol be, hogy alkoholfogyasztás közben a szédülésnek két formája lehet: az előszédülés és a szimpla szédülés.

Ha az alkoholtól émelyeg, és úgy érzi, hogy mindjárt elájul, vagy ha elveszíti az egyensúlyát, akkor szakítania kell az ivási szokásokkal.

A bőre kipirosodhat

Az alkohol vörössé teszi a bőrt, főleg az arcon. A National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism szerint a kipirulást, más néven arcpirosságot az alkohol intolerancia okozza.

Az arcpirosságot csalánkiütés, hányinger, alacsony vérnyomás, asztma súlyosbodása és migrénes rohamok is kísérhetik.

Úgy érezheti, hogy a bor rabja

Ha úgy érzi, hogy állandóan szüksége van egy pohár borra, lehet, hogy itt az ideje, hogy beszéljen orvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval a függőségéről.

Elolvasom a cikket