35 éves az Esztergomi Várszínház

Az Esztergomi Várszínház színpadán a hazai és a határon túli magyar társulatok szinte mindegyike több alkalommal is fellépett. De Temesvár, Nagyvárad, Komárom, és Beregszász színházai rendszeres visszatérőknek számítanak, bizonyítva, hogy létezik közös értékeinket megóvó, új kulturális értékeket teremtő, határokon átívelő együttgondolkodás.

Csak néhány ajánlat a kínálatból: a nyitóeseményen a Színház- és Filmművészeti Egyetemhallgatói mutatják be Csokonai Tempefőicímű művének sajátos feldolgozását, 29-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház adja elő Visky András Caravaggio című darabját.
Olyan jelentős előadók és népszerű produkciók is érkeznek idén Esztergomba, mint Quilter ismert komédiája, a Mr. és Mrs. Pindroch Csaba és Verebes Linda alakításával, Egressy Zoltán remekműve, a Sóska, sültkrumpli Hargitai Iván rendezésében, a L’art Pour L’art Légitársaság estje, vagy Tolcsvay László-Müller Péter-Müller Péter Sziámi szerzőtrió daljátéka, a Beszterce ostroma.

Az idei évad egyik kiemelkedő bemutatója július 5-re esik – Verebes Ernő Pengetangó című musical drámáját az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínházés az Aradi Kamaraszínház hármas koprodukciójában láthatják az érdeklődők, az előadás rendezője Tapasztó Ernő.

A hagyományoknak megfelelően a nagyváradi színészek vezetésével augusztus 5-től 9-ig tart az immáron 24. Esztergomi Művész (Bábos) Tábor, melynek célja, hogy közelebb hozza a 6-12 éves gyerekeket a színház világához, beavassa őket a színjátszás rejtelmeibe.

Míg a Várszínház nézőtere 250 fő befogadására alkalmas, a bazilika előtti téren 800 néző foglalhat helyet az augusztus 9-ére és 10-re meghirdetett nagy koncerteken. Az első napon Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand és én? című est keretében idézi meg a világhírű „énekes színésznő” karakterét, míg másnap Bogányi Gergely zongoraművész és vendégei állnak a pódiumra.

Az évad teljes programja, valamint a bővebb információk itt.

Elolvasom a cikket