A hollandok szerint a migráció az ország legnagyobb problémája

MH/MTI
2024. június 5. szerda. 8:04

„Széles körű, politikai preferenciáktól független akarat van Hollandiában a migráció korlátozására, tízből mintegy hét válaszadó azt szeretné, hogy az Európai Unió többet tegyen a bevándorlás csökkenéséért” – olvasható a reprezentatív felmérésben, amelynek keretében 2200 főt kérdeztek meg.

A felmérés szerint a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) kormánypárt szavazóinak 44 százaléka értett egyet ezzel a kijelentéssel a múlt évi felmérés szerint, 2024-ben azonban már csak 38 százalék támogatja a menedékkérők befogadását. Különösen a holland agrárpárt, a Gazdák és Polgárok Mozgalmának (BBB), továbbá a radikális jobboldali Szabadságpártnak (PVV) a támogatói szeretnék, ha a bevándorlást uniós szinten visszaszorítanák.

A kutatásból továbbá kiderül, hogy válaszadók 68 százaléka elsősorban a biztonságos országokból érkező „menedékkérők”, 46 százalék pedig a családegyesítés útján érkező migránsok számát szeretné, ha korlátoznák.

A felmérésben részt vevők 34 százaléka jónak látná, ha csökkentenék azok számát, akik alacsony képzettséget igénylő munkára érkeznek Hollandiába. A válaszadók 32, illetve 26 százaléka a külföldi diákok arányának visszaszorítását, illetve a magasan képzett migránsok számára kiadott vízumok számának csökkentését tartja helyesnek.

Csak minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy a bevándorlás többet hoz a holland gazdaságnak, mint amennyibe kerül, és csaknem egyharmaduk szerint a bevándorlás jelentős összegekbe kerül a holland államháztartásnak. A megkérdezettek csaknemfele szeretné visszaállítani a határellenőrzést az Európai Unión belül.

Elolvasom a cikket