Az Ukrajnának szánt amerikai pénz az Európai Unió kezébe kerül

Washington fontolóra veszi a hitelnyújtást, ha az orosz központi bank EU-ban lévő eszközeit befagyasztják, „amíg Oroszország beleegyezik, hogy megfizeti az Ukrajnának okozott károkat”. Újságírók ugyanakkor megjegyzik, hogy egy ilyen döntéshez az uniós vezetők jóváhagyására lenne szükség.

Az orosz eszközök nagy részét a belga Euroclear központi értéktárban tartják. Ha a nyereség nem éri el az előírt kifizetéseket, az Egyesült Államokat felelősségre lehetne vonni. Egyes uniós kormányok tartanak az ilyen ügyletek pénzügyi következményeitől.

„Az amerikaiaknak valószínűleg el kell ismerniük, hogy az EU nem tudja vasszigorral garantálni a veszteségeket” – mondta egy, a tárgyalásokról tájékoztatott forrás.

Egy másik lehetőség szerint az EU más G7-országokkal együtt kétoldalú kölcsönöket nyújtana Ukrajnának, amelyek mögött az orosz eszközökből származó nyereség állna. Egy ilyen lépéshez az államfők egyhangúságára is szükség lenne.

A következő hetekben az amerikai kormányzat be fogja jelenteni az ukrán fegyveres erők részére történő fegyver- és haditechnikai szállítmányok folytatását. Joe Biden amerikai vezető nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan szerint az USA nem tervezi, hogy katonákat, tanácsadókat vagy katonai kiképzőket küldjön az országba.

Elolvasom a cikket