Bődületes vereség vár Macronra vasárnap az EP-választáson

Nem nehéz kitalálni: a hatalmas kudarc után a külpolitikába fog még inkább menekülni. Saját országában megbukott, így a nemzetközi világban próbál nem mérhető és nem is létező sikereket elérni. Bármennyire is furcsa ilyet mondani: Macron várható vasárnapi bukása újabb háborús veszélyt rejt magában.

A szerdai közvéleménykutatási adatok szerint (IFOP-Fiducial) képtelen javítani Macron pártja négy nappal az EP-választás előtt, változatlanul 15 százalékon áll. Ugyanakkor Marine Le Pen pártja 33 százalékot kap a felmérések szerint. 1979 óta, amióta listás EP-választás van, ilyen megalázó különbséggel nem veszített kormánypárt Franciaországban. Igaz, az is ritkán fordul elő, hogy a kormánypárt nyerni tud a nagyjából félidősnek tekinthető választáson, erre utoljára 2009-ben volt példa, akkor Nicolas Sarkozy köztársasági elnök megnyerte az EP-választást is.

Most hat francia párt juthat be az Európai Parlamentbe. Marine Le Pen (RN) és Macron (négy párt koalíciója) után a harmadik a szocialista párt lesz, 13,5 százalékon állnak, de könnyen megeshet az a szégyen, hogy még ők is megelőzik a végén Macront. A kommunista, antiszemita, muszlimbarát Jean-Luc Mélenchon pártja nyolc százalékot kaphat, 7,5 százalékot a klasszikus gaulle-ista, jobbközép párt, és hat százalékot Éric Zemmour alig két éve alakult, a fiatalok között páratlanul népszerű, bevándorlásellenes pártja. Az IFOP mandátumbecslése szerint a még öt százalékon mért, de folyamatosan zuhanó, szélsőbaloldali Zöld párt kiesik.

Elolvasom a cikket