Bodzafesztivál a zsámbéki Zárdakertben

Zsámbék legszebb közparkja, a Zárdakert zöld területe ad otthont bodzavirágzáskor a VII. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválnak. Válogatott zenei programmal, nagykoncertekkel, családi eseményekkel telik meg az ősfás kert június 7–8-án (pénteken és szombaton), amikre ingyenes a belépés. Fellép a legendás Csík zenekar és a zsámbékiak kedvence, a helyből indult Aurevoir. Itt lesz a Gypo Circus, a Duckshell, a Liana és a Magyar banda is. A gyerekeket várja Fabók Mancsi Bábszínháza és Paár Julcsi dalai. A Zsámbékon már hagyománnyá vált zenei fesztiválon természetesen meg lehet kóstolni a helyi termelők kínálta bodzás és egyéb gasztrokülönlegességeket is.

A részben zsámbéki fiatalokból álló Aurevoir. tagjai megalakulásuk, 2015 óta arra törekedtek, hogy magukat, illetve zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé. Koncepciózusan jelen náluk a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje is, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz.

Az idei fesztiválprogram egyik legkülönlegesebb színfoltja a Duckshell. Egy igazi zenei kavalkád, amire tréninggatyával és tornacipővel kell készülni, mert ülve maradni nem lehet! A rojongók szerint a Duckshell az a zenekar, amit élőben kell hallani, mert ezt az életérzést nem lehet felvenni!

Egyszer volt, hol nem volt, öt, gyökeresen eltérő zenei háttérrel rendelkező muzsikus létrehozta a Gypo Circust. A tagok régi álma volt egy olyan zenekar, ahol a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkoznak, ezzel bár stílust nem teremtve, Magyarországon eddig nem hallott hangzást felépítve, ami magával ragadja a közönséget.

Nemrég bukkant fel a Liana zenekar a Zsámbéki-medencében, máris ismertté vált a zenéjük országszerte. Nemcsak folkos dallamokat és álomszerű hangulatokat, de egy magával ragadó énekesnőt is takar az együttes neve!

„Nem a régmúlt pillanatképeinek megidézése a célunk, hanem önmagunk korlátokon felülemelkedő kifejezése azon a zenei anyanyelven, melyet idős mestereinktől örököltünk” – vallja a Magyar Banda.

Mariann Fabók vándorszínháza 2009 óta járja keresztül-kasul az országot, s az egész Kárpát- medence magyarlakta településeit. Bábtechnikájuk gyakorlatilag egyedinek számít hazánkban, ahol a bábos a maga által életre keltett bábjával lép kapcsolatba, egyszerre akár négy- öt szereplőt személyesítve meg. A páratlan előadás a Zsámbéki Zsöllyekertben tekinthető meg.

Igazi élmény kicsinek és nagynak, gyereknek és felnőttnek, azaz a család minden tagjának részt venni Paár Julcsi- Hangoló zeneterápia egy előadásán. A friss Fonogram-díjas énekesnő a Sambucus fesztivál egyik visszatérő vendége, és a nézők ezúttal sem fognak csalódni.

A fesztivál honlapja itt.

Elolvasom a cikket