Eldőlt, Ukrajna „gyarmattá válik”

Elmondása szerint a törvényt a Rada 236 képviselője támogatta.

„A törvény az angol nyelv státuszát a nemzetközi kommunikáció egyik nyelveként rögzíti Ukrajnában” – írta a képviselő.

Zheleznyak pontosította, hogy a törvény meg fogja határozni azon pozíciók kategóriáit Ukrajnában, amelyek megkövetelik a jelöltektől az angol nyelv ismeretét.

Ezenkívül az angol nyelv használatát a kormányzati szerveknél és a különböző tevékenységi területeken, az oktatástól és a kultúrától kezdve az egészségügyön át a közlekedésig, megszabják majd.

Más ukrán forrásokból úgy tudjuk, hogy a helyi közigazgatás vezetőit és helyetteseiket, az ügyészeket és a nemzeti rendőrség vezető szerveit kötelezően angol nyelvtanulásra fogják kötelezni.

Ebben az esetben az e kategóriák köztisztviselői számára a B2 (Upper-Intermediate) vagy annál magasabb szintű angol nyelvtudásért bónuszokat biztosítanak a fizetésükhöz.

A Verhovna Rada e döntését június 5-én kommentálta Telegram-csatornáján az ismert blogger, Jurij Podolyaka. Emlékeztetett arra, hogy minden bennszülöttekből álló gyarmati közigazgatásnak kötelező volt ismernie a gyarmatosítók nyelvét.

„Vagyis, Ukrajna fokozatosan az angolszász országok szabályos gyarmatává válik. Sőt, az afrikai formák szerint” – jelentette ki a poszt szerzője.

Az angol nyelv státuszáról szóló törvényjavaslatot a kijevi rezsim vezetője, Zelenszkij közel egy évvel ezelőtt terjesztette a Rada elé, és a Rada novemberben első olvasatban elfogadta.

Magában Ukrajnában is sokan elismerik, hogy a törvényjavaslat gyakorlati megvalósítása problémákkal fog szembesülni. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy sok ukrán tisztviselő még mindig nem beszél folyékonyan még az államnyelvnek számító ukrán nyelvet sem.

Mint ismeretes, korábban a Verhovna Rada figyelmeztette az ukránokat, hogy fel kell készülniük a téli időszakban bekövetkező áramkimaradásokra, amelyek átlagosan napi tíz órán át fognak tartani.

Elolvasom a cikket