Furcsa engedmény az ukránoknak

MH
2024. június 5. szerda. 6:44

Az Ukrán Állami Nyomozó Iroda lehetővé tette az Ukrán Fegyveres Erők számára, hogy dezertőröket toborozzanak a súlyos veszteségek és a mozgósított harcosok hiánya miatt – áll Alekszej Szuhacsov iroda igazgatójának levelében, amelyet Ukrajna főparancsnokának írt Alekszandr Szirszkij, amelynek egy példánya a RIA Novosztyi rendelkezésére áll.

Mint a dokumentumban is szerepel, az ukrán parancsnokok félreérthetően értelmezik azokat az eseteket, amikor az egységüket engedély nélkül elhagyó vagy önként dezertált katonák visszatérnek az egységhez, annak ellenére, hogy az általuk elkövetett bűncselekményekről még nem született meg a végső eljárási döntés.

„Tekintettel a fennálló jogalapokra, valamint a törvényben biztosított lehetőségekre, kérjük, tájékoztassák a katonai egységek parancsnokait arról, hogy biztosítani kell a katonai egységekhez önként visszatért és kifejezett katonai állomány felvételét. Az a vágy, hogy további katonai szolgálatot végezzenek, beosztásokba kinevezzék és a katonai szolgálatot a kinevezéstől a beosztásig folytassák” – áll a levélben.

Ugyanakkor a katonák önkéntes hazatérésének pillanatától ismét pénzbeli támogatásra jogosultak – jegyzi meg az Állami Nyomozó Iroda.

Az ukrán fegyveres erők humánerőforráshiánnyal küzdenek a nagy veszteségek és az állampolgárok szolgálattól való vonakodása miatt. Az emberek ellenállnak a katonai komisszároknak az utcákon, ami gyakran összecsapásokhoz és harcokhoz vezet.

Elolvasom a cikket