Izrael megígérte, hogy ezentúl jól bánik a foglyokkal

MH/ MTI
2024. június 5. szerda. 13:33

Izrael bejelentette szerdán, hogy javítani fog a foglyul ejtett palesztin fegyveresek fogva tartási körülményein, miután emberi jogi szervezetek petíciója hatására a legfelsőbb bíróság elkezdte vizsgálni a viszonyokat az ország déli részén, a Negev-sivatagban lévő Szadé Téman börtönben.

Az emberi jogi szervezetek követelik a kínzásról és a rossz fogva tartási körülményekről elhíresült börtön bezárását. A panaszos beadványt szerdán vette napirendjére az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság – jelentette a közszolgálati média.

A tervek szerint a Szadé Témanban fogva tartottak egy részét átviszik máshova, az eddigi hétszáz helyett csak kétszáz rab marad ott, valamint fejlesztik az infrastruktúrát az Ofer börtönben, és létrehoznak egy új börtönkórházat.

A fogva tartás körülményeinek javítására tanácsadó bizottságot hoznak létre nyugalmazott katonatisztekből. Hatáskörükbe tartozik majd a foglyul ejtett Gázai övezeti palesztin fegyveresek elhelyezési körülményeinek vizsgálata, és bejárásuk lesz a hadsereg (IDF) azon létesítményeibe, ahol van börtön.

Az izraeli Polgárjogi Szövetség nevű civilszervezet mintegy két héttel ezelőtt nyújtotta be a petíciót az ügyben a legfelsőbb bírósághoz.

Ezt a börtönt a gázai háború kezdete óta használja a hadsereg az elfogott iszlamista fegyveresek elhelyezésére, és az emberi jogi szervezet szerint mintegy ezer foglyot karámhoz hasonló létesítményekben tartanak, bántalmazzák őket, nincs ágyuk, és egyéb körülményeik is elfogadhatatlanok.

Elolvasom a cikket