Jobb a nőknek a szerény italozás, mint a férfiaknak

Unalmas felütéssel, de valóban rendkívül izgalmas tartalommal bír az a többoldalas tanulmány, melyet egy tudományos szakportálon, az MDPI-n tettek elérhetővé ez év elején. Az alacsony dózisú alkoholfogyasztás hatása a krónikus májbetegségre címet viselő anyag egyik megállapítása szerint a napi huszonnégy grammnál kevesebb alkoholt – konkrétan bort – fogyasztó emberek csoportjában igen alacsony volt a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázata.

Figyelemre méltó, hogy a kutatók külön értékelést végeztek a nemi kategóriák alapján. Mint kiviláglott, a kellően mértékletes alkoholfogyasztás lényegesen jótékonyabb hatással van a nőkre, mint a férfiakra – s ez az állítás nem csak az egészséges, hanem a betegséggel sújtott hölgyeknél is fennáll. Persze nem minden esetben, csak bizonyos kórságok esetén – de az előny mégis csak elvitathatatlan. Érdekesség, hogy az idősebb, azaz 64 év fölötti betegek körében a szerényebb mértékű italozás nem növelte a szörnyű vég kockázatát.

A tudósok külön elemezték a szív- és érrendszeri okok miatti halálozásokat is. Itt azt találták, hogy a védőhatás megmaradt – azaz ha valaki serényen iszik, akkor „lényegesen jobb” eséllyel győzi le idő előtt a kaszás, mintha a poharat igen óvatos mértékkel, de mégis emelgeti.

A fogyasztási mintákat tekintve az is kiderült, hogy az évente legalább tizenhárom napon át tartó úgynevezett „nagyivás”, azaz a definíció szerint öt vagy több alkoholos ital egyszeri elfogyasztása döbbenetes mértékben növeli az elmúlás kockázatát. Ha pedig valaki eléri az esztendőnkénti húsznapos átlagot, akkor – óvatos hasonlattal élve – már nyugodtan rendelheti a koporsóját.

Elolvasom a cikket