Kiderült, melyik mosási mód a leggazdaságosabb és miért

Milyen üzemmódban mossuk a szennyest, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől, és ne pazaroljunk túl sok energiát? Ha kisgyerekek vannak a házban, háziállatok, vagy ha az egyik partner hivatalos üzleti öltözékben jár dolgozni, amihez világos ing vagy blúz tartozik, amit naponta kell cserélni, akkor a szennyest szinte mindennap össze lehet szedni. Ilyenkor a gazdaságosabb mód kiválasztásának problémája meglehetősen aktuálissá válik – olvasható a tsn.ua oldalán.

Miért az öko üzemmód a leggazdaságosabb?

A mosási módok mindig három dolognak a kombinációi: hőmérséklet, idő és víz. Az öko üzemmódban a legtöbb beállításnál kevesebb vizet és alacsonyabb hőmérsékletet használ, de a mosás ebben az üzemmódban tovább tart. Ha öko üzemmódban mos, hosszabb mosási időre van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan tisztaságot kapjon. Mivel azonban a mosási ciklusban a legdrágább folyamat a víz felmelegítése, és ehhez képest a dob megpörgetése nagyon kevés energiát fogyaszt, az öko üzemmód még mindig gazdaságosabb, mint a gyors melegvizes mosás. Az alacsonyabb hőmérsékleten történő mosás 35-59 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a magas hőmérsékleten történő mosás, mivel a mosógép energiafelhasználásának 90 százalékát a víz felmelegítése teszi ki. Tehát energiát takarít meg, de – és ezt manapság szintén fontos figyelembe venni – időt nem takarít meg.

Ha a gép nem rendelkezik öko üzemmóddal…

Ha a mosógép nem rendelkezik öko üzemmóddal, válassza a 30 °C-os mosást, mivel ez ugyanolyan hatékony lehet. A legtöbb manapság forgalomban lévő mosószer márka 30 °C-on vagy még ennél is alacsonyabb hőmérsékleten hatékony. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az energiatakarékosabb mosás nemcsak az energia megtakarításában segít, hanem sokkal környezetbarátabb is.

Mely mosóporok alkalmasak öko üzemmódban történő mosásra?

A jó mosóporok ma már alacsony hőmérsékleten is hatékonyak, így nem szükséges magas hőmérsékleten mosni, kivéve, ha olyan dolgokról van szó, mint az alsónemű vagy a törölköző. Ne feledje azt sem, hogy a bio mosószerek például enzimeket tartalmaznak, amelyek lebontják a gyakori foltokat. Mivel a magasabb hőmérséklet denaturálja az enzimeket, a bio mosóporral 30 °C-on ajánlott mosni. A bio-por és az öko-mód szó szerint egymásnak vannak teremtve.

A betöltendő elemek száma

Az is nagyon fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy elegendő dolgot gyűjtött össze a mosógép betöltéséhez. A gép ugyanis ugyanannyi energiát fog felhasználni a mosáshoz, függetlenül attól, hogy hány dolog van benne.

Az újabb mosógépek félbetöltési beállításokkal rendelkeznek, hogy vizet, energiát és mosószert takarítsanak meg.

Elolvasom a cikket