Kijev megtiltja az ország elhagyását a kettős állampolgársággal rendelkezőknek is

A hatóságok a hadszíntéren elszenvedett súlyos veszteségek miatt küzdenek a hadsereg sorainak feltöltéséért. Az orosz védelmi minisztérium becslése szerint az ukrán fegyveres erők csak májusban több mint 35 ezer katonát vesztettek.

A kettős állampolgársággal rendelkező ukránok korábban elhagyhatták az országot – közölte kedden Andrij Demcsenko, a határszolgálat szóvivője az állami televízióban.

„Most már nem engedjük át az állampolgároknak ezt a kategóriáját” – tette hozzá.

Hivatkozott egy nemrégiben hozott kormányrendeletre, amely kötelezi az ilyen embereket, hogy 30 napon belül jelentkezzenek a sorozásra. Korábban a kettős állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel külföldön élő ukránok mentesültek a katonai szolgálat alól.

Korábban Dmitro Lazutkin, a védelmi minisztérium szóvivője szintén követelte a külföldön tartózkodó ukránok visszatérését, mondván, hogy személyesen keressék fel a területi sorozóhivatalokat még akkor is, ha távolról frissítették adataikat.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége azonnal figyelmeztette az ukrán állampolgársággal rendelkező amerikaiakat, hogy ne utazzanak Ukrajnába. „Június 1-jei hatállyal Ukrajna megszüntette a »külföldi lakóhely« kivételt, amely korábban lehetővé tette bizonyos 18 és 60 év közötti ukrán férfiak számára az ország elhagyását” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy „az amerikai–ukrán kettős állampolgárok (…) a változások fényében már nem biztos, hogy elhagyhatják az országot”.

A diplomáciai képviselet ezután azt tanácsolta azoknak, akik már Ukrajnában tartózkodnak, hogy „húzódjanak meg a lakhelyükön, és tartsák be a helyi utasításokat”, míg azokat, akik „jelenleg nem tartózkodnak Ukrajnában”, óva intette az odautazástól. „Rendkívül nagy a kockázata annak, hogy még amerikai útlevéllel sem engedik el az országból” – áll a közleményben.

Kijev az elmúlt hónapokban fokozta mozgósítási erőfeszítéseit. Áprilisban Volodimir Zelenszkij ukrán államfő aláírta a vitatott mozgósítási törvényt, amely 27-ről 25 évre csökkentette a sorkötelezettségi korhatárt, jelentősen kibővítette a sorozótisztek jogköreit, és további büntetéseket vezetett be a behívó alól kibújókra.

Májusban további törvényt hagyott jóvá, amely lehetőséget biztosít egyes foglyok számára, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék őket, ha bevonulnak. Még ugyanebben a hónapban az ország igazságügyi minisztere, Denisz Maliuska bejelentette, hogy először engednek szabadon elítélteket, hogy feltöltsék a hadsereg sorait.

Elolvasom a cikket