Kutatások bizonyítják, véd a stroke ellen

MH
2024. június 5. szerda. 7:28

A finn tudósok egy hihetetlen tulajdonságot találtak a paradicsomban az emberi szervezet számára.

Kiderült, hogy a friss paradicsom napi fogyasztása 55%-kal csökkenti a stroke kockázatát. Erről a Medikforum portál számolt be a Neurology folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A tanulmány több mint ezer férfi egészségügyi történetét elemezte. A megfigyelések több mint 12 évig tartottak, és ezalatt körülbelül 70 férfi szenvedett agyvérzést. De azok, akik több paradicsomot ettek, mint mások, nem tapasztaltak ilyen egészségügyi problémákat.

Kiderült, hogy a folyamatos paradicsomfogyasztás 55%-kal csökkenti a stroke kockázatát, és 59%-kal a vérrögökkel összefüggő ischaemiás stroke kockázatát.

Ez az antioxidáns likopinról szól, amelyet a paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz. A magas likopinszint megbízhatóan védi a szervezetet a szélütéstől. Az önkéntesek közül 259 férfinál találtak magas likopinszintet, és közülük csak 11-nél voltak stroke jelei.

„Ez a prospektív tanulmány azt mutatja, hogy a magas likopinkoncentráció csökkenti az összes stroke, különösen az ischaemiás stroke kockázatát” – mondták a tanulmány szerzői.

A likopinon kívül a paradicsom gazdag fruktózban, káliumban, magnéziumban, foszforban, rézben, A-, C-, K-, B6-, B9-vitaminban.

Megéri tudni

Aki gyomorhurutban, epehólyag problémában, máj- és vesebetegségben, ízületi gyulladásban és köszvényben szenved, ne egyen paradicsomot. Vesekő képződhet.

A paradicsom egyben az egyik legerősebb allergén, ezért az allergiásoknak óvatosnak kell lenniük a paradicsom evésénél.

Elolvasom a cikket