Mik azok a minták amiket lát, amikor becsukja a szemét?

Ha becsukja a szemét, vagy egy nagyon sötét szobában kinyitja, néha különböző mintákat és színkavargásokat, vagy akár villanásokat is észlelhet. A legtöbb ember azonban csukott szemmel ártalmatlan vizuális hallucinációkat tapasztal, amelyek a szeme normális működésének következményei – írja az IFLScience.

Ezeket „foszféneknek” nevezik, amelyek olyan fényérzetek, amelyeket az emberek akkor tapasztalnak, amikor nincs fény, ami ezeket okozná.

„A szemünk nem kapcsol ki a sötétben, hanem nagyon gyenge belső jeleket hoz létre, amelyek a fényt utánozzák. Ezeket a jeleket a szemünk hátsó részén lévő sejtek folyamatosan készítik” – magyarázta Katrina Schmid, a Queenslandi Műszaki Egyetem Optometria és Látástudományi Karának docense.

„Az örvények és hullámok, amelyeket látunk, e sejtek aktivitásának változásaiból erednek. A foltok azért lehetnek színesek, mert a szemünkben lévő, színeket érzékelő sejtek is mutatják ezt az aktivitást. Ezek a jelek továbbítódnak az agyba, és az agy értelmezi ezt a véletlenszerű aktivitást. Az agy nem tudja, hogy ezeket nem valódi fény hozta létre, ezért azt hisszük, hogy olyan színes fényeket és mintákat látunk, amelyek nincsenek is ott. Ez egyfajta illúzió!”

„Ha megváltozott, amit lát, és a fényminták sokkal feltűnőbbé válnak, vagy hosszabb ideig fennmaradnak – tette hozzá Schmid – az problémára utalhat.”

Elolvasom a cikket