Mit ne tegyen elalvás előtt

1. Esti túlevés és emésztési problémák

A túl sok vagy túl nehéz ételek lefekvés előtt nemcsak az emésztést nehezítik meg, de az alvás minőségét is rontják. A zsíros, fűszeres vagy cukros ételek fogyasztása az esti órákban serkenti a gyomorsav termelődését, ami refluxot és gyomorégést okozhat. Próbáljunk meg könnyű, mégis tápláló vacsorát készíteni esténként, amely nem terheli meg az emésztőrendszert, így az alvásunk is pihentető lesz.

2. Alkoholfogyasztás rossz hatása az alvásciklusokra

Bár az alkohol segíthet gyorsabban elaludni, a mély, pihentető alvásra gyakorolt hatása nagyon kedvezőtlen. Az alkohol csökkenti a REM-alvás időtartamát, megszakítva ezáltal az éjszakai pihenést, amely álmosságot és kimerültséget okozhat másnap.

3. A délutáni koffeinfogyasztás is okozhat alvászavarokat

A koffein élénkítő hatása akár öt-hat óráig is tarthat, ezért a délutáni kávé vagy energiaital fogyasztása jelentősen megnehezítheti az esti elalvást. Ha jót akarunk aludni, próbáljuk visszafogni a kávézást, vagy válasszunk koffeinmentes alternatívákat, és csak délelőtt igyunk koffeintartalmú italokat.

4. A közösségi média pörgetése és az elektronikus eszközök késő esti használata

A képernyők kék fénye zavarja a melatonin, vagyis az alváshormon termelődését, ez pedig elalvási nehézségekhez vezet. A közösségi média és az e-mailek esti olvasása stimulálja az agyat, ezáltal megakadályozza a természetes elalvási folyamatot. Tegyük félre lefekvés előtt legalább egy órával a telefonokat, hajtsuk le a laptopot, hogy nyugodtabb alvásban legyen részünk.

5. Tévézés az ágyból

A televízió a telefonhoz hasonlóan ébren tartja az agyat, ezáltal gátolja az elalvást. Az ágyat csak pihenésre és alvásra használjuk, ne tévézzünk már, miután lefeküdtünk, ezzel is támogathatjuk a zavartalan pihenést.

6. A napi folyadékbevitel esti pótlása

Ha napközben nem iszunk eleget, és ezt este akarjuk pótolni, annak nem lesz jó vége, biztos, hogy gyakran felébredünk. Legyen a folyadékbevitel egyenletes napközben, hogy ne kelljen folyamatosan a vécére szaladgálni.

7. A komoly beszélgetéseket nem érdemes estére hagyni

A stresszes, hosszú beszélgetések, viták estére időzítése megzavarhatja a nyugalmunkat. Ezeket rendezzük a nap korábbi szakaszában, hogy az estéink nyugodtak legyenek. Az egészséges alvási szokások kialakítása hozzájárulhat a jobb mentális és fizikai egészséghez, valamint növelheti a nappali produktivitást. Az alvást befolyásoló tényezők tudatos kezelésével és a rossz szokások kiiktatásával jelentősen javítható az éjszakai pihenés minősége.

Elolvasom a cikket