Probiotikumok kontra prebiotikumok: mi a különbség?

Probiotikumok: A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok – gyakran baktériumok –, amelyek lenyelve állítólag egészségügyi előnyökkel járnak azáltal, hogy fenntartják vagy megnövelik az „egészséges” vagy „jó” mikroorganizmusokat a mikrobiomban.

Általában élelmiszerekben – például joghurtban, kombuchában, savanyú káposztában és kimchiben – és étrend-kiegészítőkben találhatók.

Prebiotikumok: Míg a probiotikumok élő mikroorganizmusok, addig a prebiotikumok inkább ízletes ételt jelentenek a mikroorganizmusok számára. Ezek nem emészthető vegyületek, az élelmiszerekben találhatók, így eljutnak egészen a vastagbélig, ahol serkentik a mikroorganizmusok növekedését és aktivitását.

A prebiotikumok lehetséges egészségügyi előnyeire vonatkozó adatok összességében eléggé korlátozottak. A létező adatok nagy része a bélrendszerre gyakorolt hatásukra összpontosít, aminek van értelme, mivel sokan elsősorban ezért fogyasztják őket; a prebiotikus vegyületek olyan élelmiszerekben találhatók, amelyeket sokan rendszeresen fogyasztanak, például babban, zabban és számos zöldségben.

Ha a bélrendszerről van szó, az egyik leggyakoribb probléma, amit az emberek egyszer vagy másszor tapasztalnak, a székrekedés. Míg néhány kisebb vizsgálat azt sugallta, hogy a prebiotikus vegyületek segíthetnek a székletürítés gyakoriságának javításában felnőtteknél, egy nemrégiben készült átfogó áttekintés szerint – bár van némi potenciál – a jelenlegi kutatások túl korlátozottak ahhoz, hogy alátámasszák a prebiotikumok székrekedés kezelésére való alkalmazását.

Bár mind a probiotikumokról, mind a prebiotikumokról bebizonyosodott, hogy rendelkeznek bizonyos (bár egyes esetekben korlátozott) potenciállal, a nyilvánvaló egészségügyi előnyeikről szóló állítások túlnyomó többségét a tudomány még nem támasztja alá véglegesen.

Ennek ellenére, ha egészséges, nem fogjuk megakadályozni abban, hogy egyen egy csomó probiotikus joghurtot, vagy növelje a babfogyasztását – csak ne várjon tőle csodákat.

Elolvasom a cikket