Tényleg nem árt az egészségnek a napi egy pohár bor?

„Igaz-e, hogy a napi egy pohár bor nem káros az egészségre? A tudósokat meglepték a tanulmány eredményei” – olvasható a TSN.ua weboldalon megjelent cikk címében.

Megjegyzik, hogy a tudósok egy csoportja 107 tudományos cikk adatait elemezte. Ezekben a tanulmányokban mintegy ötmillió ember vett részt különböző országokból, különböző nemzetiségű és társadalmi státuszú férfiak és nők. A tudósok a tanulmányok előzetes adatainak kiigazítása után arra a következtetésre jutottak, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is káros az egészségre.

„Tanulmányunk azt is megállapította, hogy a napi 25 mg vagy annál több alkohol fogyasztása esetén a nőknél nagyobb volt a halálozási kockázat, mint a férfiaknál, beleértve a középkorú nők esetében a kockázat jelentős növekedését, ami a férfiaknál nem volt megfigyelhető” – áll a tanulmányban.

Például azoknál a nőknél, akik naponta több mint négy pohár bort ittak, legalább 60 százalékkal nagyobb volt a korai halálozás valószínűsége, míg a férfiaknál csak 35 százalékkal volt nagyobb a korai halálozás valószínűsége.

Elolvasom a cikket