A magas sótartalmú étrend növelheti az ekcéma kockázatát

A kutatók megállapították, hogy a napi sóbevitel növekedésével nőtt a bőrbetegség, az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz kialakulásának esélye – írja a healthday.com.

„Az étrendi nátriumbevitel korlátozása költséghatékony és alacsony kockázatú beavatkozás lehet az atópiás dermatitisz esetében” – állapította meg a Dr. Katrina Abuabara, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) bőrgyógyász docense által vezetett csoport. Az adatok a UK Biobank nevű, folyamatban lévő brit kutatási adatbázisból származnak, amely csaknem 216 000, a vizsgálatba való felvételkor 37 éves vagy idősebb embert érintett.

A Biobankban szereplő személyek körülbelül 5%-ánál diagnosztizáltak ekcémát.

A kutatók szerint azoknál, akiknek a vizeletmintája magas sófogyasztásra utalt, 11%-kal nagyobb volt a súlyos ekcéma kialakulásának esélye.

Másrészt, azoknál az embereknél, akik betartották az egészségügyi irányelveket, amikor a sófogyasztás korlátozásáról volt szó, 12%-kal kisebb volt az ekcéma esélye , jegyezte meg a csapat.

Abuabara csapata megjegyezte, hogy a só és az ekcéma kapcsolata nem új felfedezés. Valójában „a csökkentett nátriumbevitelt már több mint egy évszázaddal ezelőtt ajánlották az atópiás dermatitis kezelésére” – írták a folyóirat sajtóközleményében.

Hangsúlyozták, hogy a tanulmányt nem az ok-okozati összefüggés bizonyítására tervezték, és lehetséges, hogy azok, akik szeretik a sót, más olyan ételeket is fogyasztanak, amelyek veszélyeztetik a bőrüket.

Bármilyen okok is álljanak a kapcsolat hátterében, a kutatók szerint nem ártana letenni a sószórót.

Elolvasom a cikket