A bipoláris zavar tünetei

A régebben mániás depressziónak nevezett probléma első jelei általában tinédzser vagy fiatal felnőttkorban jelennek meg, és bár gyógyítani nem lehet, a tünetei kezelhetők. A bipoláris zavar a depresszió, a szorongásos zavarok és a kóros szerhasználat után a negyedik leggyakoribb pszichiátriai betegség.

A bipoláris zavar főbb tünetei

Első megjelenése általában egy depressziós szakasz, amelyet a mániás fázis akár csak évekkel később követ. A két fázis között később is előfordulhatnak viszonylag hosszú, tünetmentes időszakok, de ismert a gyors fázisváltás formája is. A szakaszok hossza is különböző lehet, és mindkét szakasz meglehetősen intenzív tünetekkel jelentkezik.

A depressziós szakasz tünetei:

· lehangoltság, kedvetlenség,

· aggódás,

· szomorúság,

· különböző aktivitások és a kapcsolatok iránti érdeklődés, motiváció elvesztése,

· koncentrációs zavarok,

· alvásproblémák,

· értéktelenség vagy bűntudat érzése,

· öngyilkossági gondolatok.

A mániás szakasz tünetei:

· fokozott feldobódottság, túlzott jókedv,

· túlzott energikusság,

· csapongó, mások szavába vágó beszéd,

· a fizikai szükségleteket háttérbe szorító tevékenységre való fókuszáltság (például egész éjjel nem alszik, hogy befejezzen valamit),

· problémák az alvással és pihenéssel,

· túlzott önbizalom, hatalomérzés,

· túlzott kockázatvállalás (szerhasználat, meggondolatlan költekezés, felelőtlen szexuális kapcsolatok),

· irreális tervek,

· kritikátlanság.

A bipoláris zavar típusai

A betegségnek két típusa van:

· bipoláris zavar I: a mániás és a depresszív szakaszok váltakozása. Ilyenkor a mániás epizód a normális életvitelt akadályozza;

· bipoláris zavar II: hipomániás (enyhe fokú mánia) és depresszív szakaszok váltakoznak. A hipomániás epizód az egyén átlagos, rá jellemző hangulatához képest enyhébben vagy kisebb mértékben felhangoltabb, mint a bipoláris zavar I esetében. Mivel a hipomániás szakasz nem feltétlenül akadályozza a normál életvitelt – sőt bizonyos esetekben még javítja is azt –, ezért előfordulhat, hogy a beteg környezete a hipomániás szakaszt nem tartja kórosnak, nehezítve a betegség felismerését.

Az egyes szakaszok tüneteit nem könnyű megkülönböztetni más betegségektől – például a mániás szakasz viselkedése a szerhasználók, a skizofréniában szenvedők vagy akár a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők tüneteit is idézheti. A depressziós szakaszban felmerül az endogén depresszió, a szorongásos kórformákkal társuló hangulatzavar, a skizofrénia depressziós formája, a pajzsmirigyműködés zavara, esetleg vérszegénység, egyéb testi betegségekhez társuló depressziós állapotok.

A szakaszok hossza változó lehet. Kezeletlenül a mániás fázis három-négy, a depressziós hat hónapig is tarthat. A betegek 10-20%-ánál gyors ciklusváltás figyelhető meg, akár 4 ciklus is előfordulhat évente. Az érintettekben egy részében nem tudatosul, hogy a betegség milyen mértékben befolyásolja őket a normál életvitelben, ezért gyakran nem kérnek segítséget.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha depresszió vagy mánia jeleit tapasztalja, kérjen segítséget a háziorvosától, vagy forduljon pszichiáter szakemberhez. A depressziós szakaszban előfordulhatnak öngyilkossági gondolatok. Ha ilyet tapasztal, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

A bipoláris zavar kiváltó okai

A betegség kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak, valószínűleg több tényező együttes hatása szükséges hozzá.

A hangulatzavar kialakulásának kockázatát növelheti:

· Öröklődés: a betegségben szenvedő szülő gyermekénél 10% a valószínűsége, hogy megjelenik, ha mindkét szülő érintett, akkor ez az esély 40%.

· Kémiai okok: a bipoláris zavarban szenvedők agyában egyes kémiai anyagok termelődése és lebontása zavart szenved.

· Krízishelyzetek: azoknál, akik hajlamosak a betegségre, kiválthatja az epizódokat valamilyen nagyobb krízis, stresszhelyzet vagy változás.

· Évszak: a depressziós szakasz tavasszal és ősszel, a mániás nyáron gyakoribb.

· Nem: a bipoláris depresszió II a nőknél gyakoribb.

· A betegség kialakulását összefüggésbe hozzák egyes drogok használatával is.

A bipoláris zavar lehetséges szövődményei

A megfelelő kezelés nélkül az epizódok gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak.

A bipoláris zavarban szenvedőknél nagyobb a kockázata:

· a droghasználatnak, alkoholfüggőségnek,

· a magas vérnyomásnak, szív- és keringési betegségeknek,

· a szorongásos tüneteknek,

· a cukorbetegségnek, metabolikus szindrómának,

· az elhízásnak.

A legveszélyesebb szövődmény a depressziós szakaszban megjelenő öngyilkossági késztetés.

A bipoláris zavar diagnosztizálása

Depressziós vagy mániás viselkedés esetén keresse fel háziorvosát, vagy a területileg illetékes pszichiátriai szakambulanciát (ehhez nincs szükség háziorvosi beutalóra). A kezelőorvos fizikai és laboratóriumi vizsgálatokkal zárhatja ki más betegségek gyanúját.

A pszichiátriai szakellátásban a családi kórtörténet kikérdezése után a szakorvos részletes interjú keretében térképezi fel az egyes epizódok súlyosságát, azok kiváltó okait. A kivizsgálás célja az esetleges társbetegségek felderítése is (skizofrénia, személyiségzavarok, szerhasználat, ADHD stb.).

A bipoláris zavar kezelése

A bipoláris zavar nem gyógyítható, de kezeléssel a normál életvitel fenntartható. A kezelés fontos része az egyéb kockázatok csökkentése, vagyis az elhízás, keringési betegségek megelőzése rendszeres ellenőrzéssel. A betegség kezelésében fontos szerepe van a támogató környezetnek, ezért a családtagokat mindenképpen érdemes bevonni.

A terápia gyógyszeresés pszichoterápiás kezelést is magában foglal. A pszichoterápia, vagyis a szakemberrel történő beszélgetések segíthetnek felkészülni a krízishelyzetekre, így csökkentve vagy megelőzve a visszaeséseket. A gyógyszeres kezelés esetében fontos a hangulatstabilizátor használata, amely a hangulati egyensúly kialakításában és megtartásában játszik szerepet. Depresszióban antidepresszánsok, szorongásban szorongásoldók, pszichotikus tünetek esetén antipszichotikumok alkalmazása jön szóba. Az alvászavar az egyik alapvető tünete a bipoláris zavarnak, aminek gyógyszeres kezelése szintén kiemelten fontos.

Mit tehet bipoláris zavar esetén?

Kövesse szakorvosa utasításait, és annak megfelelően szedje gyógyszereit. Lehetőség szerint vonja be családját, környezetét betegsége kezelésébe.

A bipoláris zavar megelőzése

Ha családjában előfordult bipoláris zavar, fordítson fokozott figyelmet azokra a jelekre, tünetekre, amelyek a betegséget jelezhetik. Ha ezeket tapasztalja, mielőbb kérjen segítséget.

· Kerülje a szerhasználatot,

· kerülje a koffein nagy mennyiségben való fogyasztását,

· sajátítson el stresszkezelő technikákat,

· figyeljen rá, hogy mindig eleget aludjon.

A bipoláris zavar életkorfüggő sajátosságai

A bipoláris zavar I. általában 15-19 éves korban jelentkezik először, a bipoláris zavar II. pedig leggyakrabban néhány évvel később, fiatal felnőttkorban jelenik meg. Nők esetében előfordul, hogy az első epizód a várandósság alatt jelentkezik.

Gyógyszerrel kezelt bipoláris zavar esetén várandósság tervezésekor szakorvosi segítséggel fel kell mérni az esetleges gyógyszermellékhatások és a gyógyszer elhagyásának kockázatait.

A kor előrehaladtával a depressziós epizódok súlyosbodhatnak, ebben a testi betegségek jelenléte és a különböző életesemények egyaránt meghatározók lehetnek. 40 éves kor felett a bipoláris zavar új betegségként történő megjelenése nem valószínű. Későbbi életszakaszban a tünetek mögött egyéb hangulatzavarok vagy betegségek állnak.

Elolvasom a cikket