A Kreml szerint nehéz megérteni Bident, aki azt mondta, hogy már 40 éve ismeri Putyint

Biden az ABC Newsnak adott csütörtöki interjújában Putyin ellen intézett kirohanást, mondván: „Több mint 40 éve ismerem őt. Ő 40 éve aggaszt engem. Ő nem egy tisztességes ember. Ő egy diktátor”.

Peszkov pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) felszólalva kijelentette, hogy Putyin „nem reagál és nem is fog reagálni” a Bidenéhez hasonló sértésekre.

A szóvivő hozzátette, hogy csak sajnálatát tudja kifejezni, hogy „a nemzetközi politikában ezen a szinten ilyen retorikát és ilyen kifejezéseket alkalmaznak egy államfővel kapcsolatban”.

Biden azon állítására utalva, hogy négy évtizede ismeri az orosz vezetőt, Peszkov hozzátette, hogy „néha csak csodálkozni lehet, hogy az amerikai elnök mire gondol, többek között akkor is, amikor arról beszél, hogy 40 éve ismeri Putyint”.

Egyes kommentátorok már „visszapörgették az időt, hogy megértsék, mit csinált Putyin 40 évvel ezelőtt. Nagyon mély elemzői következtetéseket lehet levonni arról, hogy Biden hogyan ismerhette meg őt akkoriban” – mondta Peszkov, amivel nevetésre késztette az újságírókat.

Az elnöki szóvivő nyilvánvalóan arra utalt, hogy 40 évvel ezelőtt az akkor 32 éves Putyin a szovjet biztonsági ügynökségnek, a KGB-nek dolgozott. Biden akkor 41 éves volt, és az amerikai Delaware állam szenátora volt.

Ők ketten hivatalosan 2011-ben találkoztak először, amikor Putyin Dmitrij Medvegyev elnök alatt a miniszterelnöki tisztséget töltötte be, Biden pedig Barack Obama amerikai alelnök volt.

Steve Guest konzervatív kommentátor és volt amerikai szenátusi munkatárs az X-en (korábban Twitter) csütörtökön azt írta, hogy azzal, hogy azt állította, hogy négy évtizede ismeri Putyint, a 81 éves Biden „vagy… hazudik, vagy elismeri, hogy 1984 óta kapcsolatban állt egy KGB-ügynökkel, vagy Biden agya annyira kifőtt, hogy azt sem tudja, mi a fenéről beszél”.

A The Wall Street Journal a hét elején több tucat olyan emberre hivatkozva, akik az utóbbi időben kapcsolatban álltak Bidennel, arról számolt be, hogy a nyilvánosság előtt elkövetett gyakori szellemi baklövésein túl az elnök az amerikai törvényhozókkal folytatott zárt ajtós megbeszéléseken is „a szellemi hanyatlás jeleit” mutatja.

Biden az elnöksége alatt többször is sértegette Putyint, többek között 2021-ben „gyilkosnak”, februárban pedig „őrült SOB-nak” (őrült rohadéknak) nevezte az orosz vezetőt. A Kreml „szégyenletesnek” ítélte a megjegyzéseket, de nem válaszolt hasonlóan kemény retorikával.

Elolvasom a cikket