A német gazdaság gyengélkedése negatívan hat a magyar iparra

MH/ MTI
2024. június 7. péntek. 20:21

A minisztérium idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott előzetes adatait, miszerint 2024 áprilisában az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint 6,4 százalékkal nőtt, míg a tisztított adatok szerint 2,4 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene. Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődött az ipari teljesítmény.

Az NGM értélése szerint a magyar gazdaság alapvető tényezői jól teljesítenek: az ikerdeficit megszűnt, fél éve folyamatosan nőnek a reálbérek, egyre több inaktív lép a munkaerőpiacra, négy hónapja növekszik a kiskereskedelmi forgalom. Mindezek eredményeképpen a magyar gazdaság az uniós gazdaságok éllovasai közé tartozott az első negyedévben.

Az NGM úgy ítéli meg, hogy a hazai ipar várható fordulatát egyfelől az élénkülő belső kereslet, a visszaeső infláció miatt a háztartások óvatosságának fokozatos oldása támogathatja, másfelől pedig a kormány olyan beruházásokat támogató intézkedései, mint például a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program.

Tekintettel arra, hogy a reálbérek hazánk külpiacain is növekedésbe fordultak, továbbá a nemzetközi kamatszint is mérséklődhet, az év második felében a külpiaci konjunktúra fokozatos, ám mérsékelt javulása várható, ami hozzájárul a magyar ipari teljesítmény fokozatos helyreállásához.

Az NGM megerősítette: a kormány idén újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, azaz a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni. Ennek elérése érdekében elengedhetetlen az ipar teljesítményének bővítése, valamint a nyitás az olyan dinamikusan fejlődő, innovatív ágazatok felé, mint az egészségipar, a kreatívipar vagy épp az elektromos járműipar.

Az NGM kitért arra, hogy a kreatívipar a jövő ágazata, amely a gazdasági növekedés egyik motorja lehet. Ezt elősegítve a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Divat & Design Ügynökséggel együttműködésben létrehozta a Kreatívipari Fórumot, amely szakmai javaslatokkal segíti az ágazat teljesítményének növelését.

A minisztérium kiemelte azt is, hogy az elektromos járműpiac fokozódó térnyerése pedig nemcsak a kapcsolódó ágazatok, hanem a teljes hazai ipar teljesítménye és versenyképessége számára egyaránt új lendületet adhat. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezekre a kiemelt ágazatokra fókuszálva dolgozta ki a kormány új versenyképességi stratégiáját, melynek célja, hogy hazánk gazdasági fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag kilencven százalékát.

Elolvasom a cikket