A népszerű vitamin hatása a nők egészségére

Szirtes Györgyi
2024. június 7. péntek. 6:55

A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A megfelelő D-vitamin-ellátottság a női egészség egyik fontos biztosítéka minden életszakaszban, különösen a várandósság és a szoptatás, valamint a változókor ideje alatt és azt követően.

A D-vitamin jelentősen befolyásolhatja a női termékenységet. Ismert jelenség, hogy az északi országokban a téli hónapokban csökken a termékenység, amit részben a D-vitamin-hiány magyaráz. A D-vitamin adására fokozódik a nőihormon-elválasztás. Kis esetszámú vizsgálatok és állatkísérletek alapján a nagy adagú D-vitamin-pótlás előnyösnek tűnik a termékenység helyreállításában. A terhességet tervező nők számára ajánlott az étrend bizonyos mikroelemekkel – többek között D-vitaminnal – történő kiegészítése. A megfelelő étrend-kiegészítők megválasztásához kérje kezelőorvosa segítségét!

A várandós nők körében igen gyakori D-vitamin-hiány kedvezőtlenül hat az anya és a magzat csontanyagcseréjére. Hatására a várandós anya csontvesztése alakulhat ki. Számos klinikai vizsgálat támasztotta alá a várandós anyák elégtelen D-vitamin-ellátottsága és az egyik igen veszélyes terhességi szövődmény, a preeklampszia közötti összefüggést is. A magas vérnyomással járó preeklampszia a terhesség második felében (20. terhességi hét után), vagy nem sokkal a szülés után jelentkezhet; első tünete általában a vérnyomás kiugrása.

A várandósok D-vitamin-szintje befolyásolja a magzat D-vitamin-ellátottságát is. A várandós anya elégtelen D-vitamin-ellátottsága hatására a magzatban a koponyacsontok felpuhulása (craniotabes), illetve súlyosan alacsony kalciumszint (hypocalcaemia) alakulhat ki. A várandós anyáknak napi minimum 2000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint javasolt szedniük. Fontos tudni, hogy a magzatvédő multivitamin-készítmények szedésével nem biztosítható a várandós anyák számára szükséges D-vitamin-ellátottság, mivel ezek többsége csupán 400-500 NE D-vitamint tartalmaz. A nagy adag D-vitaminnal történő egyszeri pótlás terhesség ideje alatt nem javasolt!

Az újszülöttekben a magzati élet alatt rendelkezésre álló D-vitamin-koncentráció igen gyorsan csökken a születés után. Az anyatejjel táplált csecsemők vérében nincs elegendő mennyiségű D-vitamin. Ennek oka, hogy az anyatej minimális D-vitamint tartalmaz: egy liternyiben körülbelül 25-78 NE D-vitamin van. A tejalapú tápszerek viszont különböző mennyiségű D-vitamint tartalmaznak, amit a D-vitamin pótlása során figyelembe kell venni. Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy a szoptatós anyák korai gyermekágytól történő D-vitamin-pótlása hatására megemelkedik a csecsemők D-vitamin-szintje, ezért a szoptatás ideje alatt napi 4000 NE D-vitamin szedése ajánlott.

Menopauza után kiemelt fontosságú a nők számára a megfelelő D-vitamin-ellátottság a változókori hormonhiány hatására kialakuló parathormon (a mellékpajzsmirigy által termelt hormon, PTH) emelkedésének ellensúlyozása, a csontritkulás megelőzése, valamint az emlőrák fokozott kockázatának csökkentése érdekében.

Több tanulmányban, többek között a Women’s Health Initiative elnevezésű vizsgálatban tapasztalták a menopauza előtti korban lévő nőknél a D-vitamin adása mellett az emlőrák gyakoriságának csökkenését.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb hormonális eredetű betegség, amely a termékeny korú nők több mint egytizedét érinti. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a kalcium és D-vitamin hiánya hozzájárulhat a PCOS kialakulásához. Policisztás ovárium szindrómában a D-vitamin-hiány gyakoribb, és arányos a tünetek súlyosságával. Ennek hátterében az áll, hogy a D-vitamin részt vesz bizonyos hormonális élettani folyamatokban – a férfi nemi hormon (tesztoszteron) női hormonná (ösztrogén) való alakításában –, így aktív szerepet játszik a hormonális egyensúly biztosításában. Számos vizsgálat igazolta a D-vitamin és a kalcium pótlásának előnyös hatását a PCOS-ben szenvedők körében.

Egy 2014-ben, 20–40 éves iráni nők körében végzett vizsgálat eredményei például azt mutatták, hogy a betegség gyógyszeres terápiájának hatékonysága növelhető a D-vitamin és a kalcium pótlásával. Az eredmények alapján bizonyosságot nyert, hogy a policisztás ovárium szindrómában szenvedő betegek körében kiemelt fontosságú a megfelelő kalcium és D-vitamin-pótlás.

Elolvasom a cikket