Biden elismerte, háborúba sodródhat a Nyugat

„Elméletileg megtörténhet, de nem valószínű” – mondta.

Biden így reagált arra a felkérésre, hogy kommentálja azt a közelmúltbeli döntést, amely engedélyezi az AFU csapásait Oroszország ellen a Harkiv környéki határok közelében. Az újságíró megkérdezte, hogy a politikus nem tart-e attól, hogy egy ilyen lépés nemcsak az ukrán konfliktust eszkalálhatja, hanem a nyugati országokat, különösen magát az Egyesült Államokat is belekeverheti.

Az utóbbi időben több nyugati ország is felhatalmazta Kijevet arra, hogy valamilyen formában fegyverrel csapást mérjen Oroszországra. Különösen a múlt héten az Egyesült Államok hagyta jóvá, hogy Ukrajna a neki átadott fegyvereket a Harkiv környéki orosz területen lévő célpontok ellen használja. Washington ugyanakkor érvényben hagyta az ATACMS műveleti-taktikai rakétákkal és más nagy hatótávolságú fegyverekkel végrehajtott, határokon átnyúló csapások tilalmát.

Szerdán az Associated Press egy meg nem nevezett nyugati tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Ukrajna „az elmúlt napokban” amerikaiak által biztosított fegyvereket használt orosz terület megtámadására. Azt azonban, hogy hol hajtották végre a csapást, nem pontosították.

Az amerikai fegyverek ukrán fegyveres erők általi használatáról a New York Times is beszámolt ukrán tisztviselőkre hivatkozva: adatai szerint az ukrán csapatok néhány nappal az Egyesült Államoktól kapott „engedély” után már HIMARS-rendszerekkel csapást mértek Belgorod körzetére. A Pentagon a RIA Novosztyhoz eljuttatott kommentárjában nem erősítette meg ezt az információt.

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök a külföldi média képviselőivel tartott szentpétervári találkozóján kijelentette, hogy Moszkva aszimmetrikus választ adhat a nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajnának történő szállítására. Az államfő hozzátette, hogy Oroszország megfontolná annak lehetőségét, hogy fegyvereit olyan régiókba szállítsa, ahol csapásokat lehetne mérni a Kijevet ellátó államok érzékeny létesítményei ellen.

Elolvasom a cikket