Budapesten gyúrt a Motorosokra a film főszereplője

MH
2024. június 7. péntek. 22:04

Egy hatvanas évekbeli, Chicago környéki motorosbandáról szól Jeff Nichols Motorosok című filmje, bemutatva, tíz év alatt hogyan válik egy szabadidős klub veszélyes bűnbandává.

A történelmi hitelesség kedvéért a rendező-forgatókönyvíró nagy hangsúlyt helyezett a korabeli tárgyi világ megidézésére, így a film szereplői a hatvanas évekbeli, ma már antik műtárgynak számító Harley-Davidsonokon száguldoztak. Már akit engedtek motorozni a produkció szakemberei, ugyanis azok a színészek, akiknek nem való az ilyen mulatság, mert úgyszólván be vannak oltva ellene, nem ragadhattak kormányt élesben, még a forgatási szünetekben sem, a maguk örömére.

Így járt a női főszereplő, Jodie Comer is (Megszállottak viadala), aki csak a főszereplő Austin Butlerbe kapaszkodva repeszthetett a nyeregben. Mindennek az volt az oka, hogy a biztosító nem vállalt volna akkora kockázatot, hogy életveszélyes helyzetekben forgolódó amatőrökre kössön szerződést, a megfelelő biztosítások nélkül pedig nem indulhat el egy forgatás a szigorú szabályok szerint.

A Motorosok világa annyira hiteles, hogy már most félreértések adódnak: van olyan néző, aki úgy gondolja, egy valódi banda történetét látja megelevenedni a vásznon, vagyis történelmi filmmel van dolga, amelyet egy kis fikcióval dúsítottak fel. Ez részben igaz is, mert Jeff Nichols egy korabeli dokumentum alapján rekonstruálta megtévesztő pontossággal a hatvanas-hetvenes évek ellenkultúráját, középpontjába helyezve egy különös szerelmi háromszöget.

A kiindulópont Danny Lyon 1968-ban megjelent riportkönyve volt: a szerző három évig egy motorosbanda tagja volt, és élményeit lenyűgöző fotókkal és interjúkkal örökítette meg. A könyvben a legendás Chicago Outlaws nevű banda élete elevenedik meg, ennek alapján született a filmbeli motorosok, a Vandálok társasága. A Chicaco Outlawst egyébként még 1935-ben alapították egy illinoisi kocsmában, és utódja ma is létezik afféle hagyományőrző egyesületként.

AMotorosokszerelmi háromszögét Kathy (Comer), aki a film narrátora, Danny, az ifjú titán (Butler) és a banda alapító-vezetője, Johnny alkotja (Tom Hardy – A visszatérő), de a felállás nem olyan, amilyenre első látásra számítanánk. Nem két férfi vetélkedik a nő kegyeiért, hanem Kathy és Johnny szeretnék megnyerni maguknak Dannyt.

Kathy mint szerelmes feleség, Johnny pedig lassan visszavonuló bandavezérként, aki utódjául szemeli ki a fiatalembert, ő azonban nem olyan alkat, aki felelősséggel járó pozíciót akarna vállalni, hiszen éppen szabadságvágya miatt lett motoros.

A tavaly már fesztiválokon bemutatott, de a hollywoodi sztrájkok és a forgalmazóváltás miatt csak most érkező Motorosok 84 százalékon áll a Rotten Tomatoes kritikai portálon.

Elolvasom a cikket