Egy újabb háborútól való félelem árnyékolta be a normandiai partraszállás 80. évfordulójának megemlékezéseit

MH
2024. június 7. péntek. 8:28

„Legyünk méltók azok bátorságához, akik itt szálltak partra” – mondta Emmanuel Macron francia elnök a legfőbb helyszínen, a normandiai Omaha Beachen tartott nemzetközi ünnepségen, amelyen 25 állam- és kormányfő, köztük Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is jelen volt.

„Amikor anesztézia és amnézia fenyeget, amikor a lelkiismeretek elalszanak, az ő töretlen lendületük ragadjon el minket, nem tartva a hullámoktól vagy az orkántól” – fogalmazott a francia elnök, arra a 150 ezer szövetséges katonára utalva, akik a náci Németország által megszállt Franciaország partjaihoz érkeztek nyolcvan évvel ezelőtt.

„Köszönet ma az ukrán népnek, a bátorságának, a szabadságvágyának! Mi itt vagyunk és nem fogunk engedni” – tette hozzá, Volodimir Zelenszkijhez és feleségéhez fordulva, akiket többször megtapsoltak a megemlékezők.

A csütörtöki ünnepségsorozat kezdetén a normandiai Colleville-sur-Mer katonai temetőben Emmanuel Macron, oldalán amerikai kollégájával, Joe Bidennel mintegy kétszáz amerikai és brit veterán előtt üdvözölte „a meghaltak és az élők hősiességét”.

„Mindent hátrahagytak, és minden kockázatot vállaltak a mi függetlenségünkért, a mi szabadságunkért. Ezt nem fogjuk elfelejteni” – hangsúlyozta a francia elnök, mielőtt 11 amerikai veteránnak átadta a legmagasabb állami kitüntetés, a Becsületrend lovagi fokozatát.

Az ukrajnai konfliktus visszatérő téma volt a politikusok beszédeiben, Joe Biden pedig úgy vélte, hogy a NATO „egységesebb, mint valaha” a béke és a szabadság védelmében világszerte.

„Ukrajnát egy zsarnok szállta meg, és mi soha nem adjuk fel (…) Nem adhatjuk fel a diktátorokkal szemben, ez elképzelhetetlen” – mondta az amerikai elnök a Colleville-sur-Mer-i katonai temetőben tartott beszédében. „Az izolacionizmus nem volt válasz nyolcvan évvel ezelőtt, és ma sem az” – tette hozzá.

„Nem fogunk elfordulni Ukrajnától. Ha meghátrálunk, Ukrajna szolgasorba kerül, a szomszédai is veszélybe kerülnek, és akkor egész Európa veszélybe kerül. Ha ezt tennénk, elfelejtenénk, ami ezen a tengerparton történt” – mondta Joe Biden.

Volodimir Zelenszkij Franciaországba érkezésekor az X közösségi oldalon azt írta, hogy ez a megemlékezés „a szabadság és a demokrácia keresésében tanúsított bátorságra és elszántságra” emlékeztet. Nyolcvan évvel ezelőtt „a szövetségesek védték Európa szabadságát, most az ukránok” – írta az ukrán elnök.

Oroszországot – amely a tíz évvel ezelőtti megemlékezésen az Egyesült Államok egykori szövetségeseként díszvendég volt – az ukrajnai háborúra hivatkozva a szövetségesek nem hívták meg a 80. évfordulós ünnepségekre.

A francia elnökség a nyugati egységet akarja demonstrálni egy olyan időszakban, amikor egy jelentős katonai konfliktus sújtja ismét Európát. Emmanuel Macron pénteken hivatalában fogadja ukrán kollégáját. Volodimir Zelenszkij péntek délelőtt beszédet mond a francia nemzetgyűlésben.

Joe Biden pénteken a normandiai Pointe du Hocban mond újabb beszédet „a szabadság és a demokrácia védelmének fontosságáról” a Fehér Ház tájékoztatása szerint. Az amerikai elnököt szombaton fogadja hivatalában Emmanuel Macron.

Elolvasom a cikket