A legtöbb fogyasztó a napraforgóolajat használja sütéshez. Kiderült azonban, hogy nem ajánlott túl magas hőfokra hevíteni. A szakértők pedig a sütőtök-, kukorica-, mandula-, mogyoró-, mustár-, kender-, szezám-, lenmag-, repce-, dió- és szőlőmagolajat tartják a legrosszabb választásnak hőkezelésre. Ezeket semmilyen körülmények között nem szabad melegíteni.
Az ilyen olajok melegítésekor olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek növelik a veszélyes betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett fizikai és kognitív változásokat is okozhatnak a szervezetben.
Az olaj vásárlásakor figyelni kell az ilyen árnyalatokra: minél több telített zsírt tartalmaz, annál jobb az egészségre. Ugyanakkor a többszörösen telítetlen zsíroknak legalább 15%-nak kell lennie. Az ilyen olajnak meglehetősen magas a füstpontja – 160 foktól és afölött.
Milyen típusú olajat jó választani az egészség érdekében.
A kókuszolaj, az olívaolaj és az avokádóolaj optimálisnak tekinthető a szervezet számára. A tisztított vaj és az állati zsírok szintén pozitív hatással vannak az egészségre.
Az olívaolajra a magas hőállóság jellemző. Ebben az anyagok nem oxidálódnak, így melegítés közben sokkal jobban megőrzik jótékony tulajdonságaikat.
Az avokádóolajra szintén jellemző a magas égésállóság. Emellett sok többszörösen telítetlen savval rendelkezik.
A kókuszolaj nagyszámú telített savból áll. Különösen a laurinsav található meg benne, így jól felszívódik a szervezetben.
A tisztított vaj kiválóan alkalmas sütéshez és sütőben való sütéshez. Magas – 250 fokos – füstölési ponttal rendelkezik. Segít az anyagcsere normalizálásában is.
Az állati zsírok sok telített savakat tartalmaznak. Különösen hasznosnak tekinthetőek a marhahúsból és a kacsából származó zsírok. A sertészsírt is hozzá kell adnia az étrendhez.