Gegesyvel Gyurcsány térne vissza Ferencvárosba

Ferencvárosban sajátos helyzetben van a baloldal, a jelenlegi polgármester, Baranyi Krisztina a Kutya Párt fennhatósága alatt indul, s visszatérne az egykori SZDSZ-es polgármester, Gegesy Ferenc is. Melyik ellenfél tűnik a keményebb diónak a kormánypártok számára?

– Nyilvánvalóan Gegesy, akit Gyurcsány reaktivált az engedetlen Baranyi helyett. A mostani ciklusban olyan városvezetés volt, amelyben Baranyi Krisztina polgármester és a mögötte álló csapat között széthúzás volt. Már a ciklus elejétől az látszott, hogy ők nem fognak tudni együtt dolgozni, s ez be is bizonyosodott. A Baranyit hatalomba segítők maguk mondták el, hogy sok mindenben nem értenek egyet vele, sőt a polgármester el is árulta őket. Baranyi folyamatosan szembement a testülettel, különutas politikát folytatott, mindent erőből akart megoldani, mert nem volt meg mögötte a többségi támogatottság. Ez az éremnek csupán az egyik oldala, a másik az, hogy érdemi munka egyáltalán nem folyt a kerületben, s a négy és fél éves semmittevésnek az lett az eredménye, ami.

Hogy foglalható össze ez az „ami”?

– Például úgy, hogy Ferencvárosban a tömbrehabilitáció leállt, elmaradtak azok a fejlesztések, amelyeket a kampányban megígértek, a köztisztaság helyzete lényegében összeomlott, nem születtek olyan döntések, amelyek pozitív változást eredményeztek volna az itt élők életében, hétköznapjaiban. A beruházások, amelyek ha részben történtek is, kizárólagosan kormányzatiak voltak, tulajdonképpen még az előző, fideszes városvezetés által elindított fejlesztéseket fejezték csak be. Az éves zárszámadásokkor minden évben az derült ki, hogy a fejlesztések készültségi rovatába tíz-tizenkettő százalékos megvalósulást lehetett csupán elkönyvelni. Tulajdonképpen nem történt semmi érdemi a kerületben ebben a ciklusban, már olyan, amely hozzájuk köthető lenne. Ami elég nagy szégyen. A hivatkozási alap pedig szinte mindig az volt, hogy nincs erre pénz.

Ugye „a kormány kivérezteti a baloldali szabad városokat”. Ferencvárosban is visszaköszönt ez a Karácsony-modell?

– Nálunk még ezt sem nagyon mondhatták, mert a költségvetési főösszeg évről évre emelkedett. Emellett folyamatosan emelték a helyi adókat is, megsarcolták a kerületben élőket. A befolyt pénzt pedig a kerület számláján parkoltatták, nem csináltak semmi érdemit. A kormány hatmilliárd forintért épített a ferencvárosiaknak egészségügyi szakrendelőt, ez is egy olyan beruházás volt, amelyet 2019 előtt mi indítottunk el. Ezt is megpróbálták letagadni. Ami pedig a javaslatainkat illeti, azokat rendre lesöpörték az asztalról.

Gegesy Ferencnek mint polgármesterjelöltnek a visszatérése mivel volt magyarázható?

– Ne felejtsük el, hogy Gegesy Ferenc főtanácsadóként ott állt Baranyi Krisztina mögött. Ferencváros fejlődésének megtorpanásáért ő is felelős. Hiszen ezek szerint ő sem tett túl sokat annak érdekében, hogy itt változás legyen. Most pedig azt mondja, hogy ő majd változtat. De hát itt volt ő négy és fél évig, Baranyival együtt tették tönkre Ferencvárost.

Kik állnak Gegesy mögött?

– Baranyi Krisztina mondta el nemrég egy videóban, hogy Gegesy indulását Gyurcsány Ferenc hagyta jóvá. Ő pedig átállt a gyurcsányista oldalra. Ebben Baranyi igazat mondott: Gegesyvel Gyurcsány Ferenc térne vissza Ferencvárosba. Azt pedig végképp nem szeretnénk, hogy Gyurcsány markába kerüljön Ferencváros. Ennek kártékony hatásait már a fővárosban és jó néhány kerületben megszenvedték a budapestiek. Ők azt próbálják mutatni a ferencvárosiaknak, hogy szemben Baranyival, ők egységesek. De ez a csapat egyszer már a városvezetés része volt, ám 2010-ben végleg levitézlett, leszerepelt a ferencvárosiak előtt.

Hatással lehet a választás kimenetelére, hogy a Baranyi-féle ciklus hozományaként két önkormányzati cégnél is rendőrségi nyomozás folyik?

– Igen, ez a két cég a ferencvárosi vagyonkezelő és a bérleményüzemeltető. Mindkettő élén Baranyi munkatársai állnak, s a rendőrség két éve vesztegetés miatt folytat nyomozást. Friss információ, hiszen a Haller park felújításának ügyében történt, dupla számlázás miatt én is tettem feljelentést, s a napokban közölték velem a Ferencvárosi Rendőr-kapitányságon, hogy a nyomozást áttették a BRFK gazdasági bűnözés elleni egységéhez. Azt azonban, hogy ezeknek az ügyeknek lesz-e hatásuk a választás eredményre, legfeljebb vasárnap este fogjuk majd látni.

A mostani kampányban mennyire sikerült a FideszKDNP üzeneteit eljuttatniuk a ferencvárosi polgárokhoz?

– Annyit elöljáróban elmondanék, hogy 2019-ben annyi hazugságot terjesztett Baranyi és csapata, amelyekkel akkor megtévesztette a választókat, átverte őket, azt állították, hogy itt a Fideszben mindenki lopott, csalt, hazudott. Ez egy blöff volt. Feljelentést ugyanis Baranyi egyetlen ügyben sem tett. A teljes 2019-es kampányt erre a hazugságra építették. Ezt a kampányfogást most újra megpróbálták bevetni, ám a ferencvárosi emberek már átlátnak a szitán.

Melyek a FideszKDNP legfontosabb üzenetei a választóknak?

– A kampányban, sőt az elmúlt évek során is nagyon sok emberrel beszélgettünk. Módszeresen igyekeztünk feltérképezni, hogy a kerületben élők mit akarnak, mire van a legnagyobb igény, min szeretnének változtatni, mit kérnek azoktól, akiket a képviseletükre felhatalmaznának. A választók nagy többségének az a véleménye, hogy a jelenlegi városvezetés nem a kerületiek érdekeit képviseli, hanem Baranyi Krisztina személyes politikai ambícióit, szerintük a polgármester csak ugródeszkának használja Ferencvárost.

Ha ez a vélemény vasárnap az urnák előtt is visszaköszön, újra kormánypárti vezetése lehet a kerületnek.

– Igyekeztünk ezért tenni is. A mi kampányunk, programunk alapjait már 2019-ben letettük asztalra, ezeket persze le kellett porolni, fel kellett frissíteni. És mi akkor is azt mondtuk, hogy amit ígérünk, azt meg lehet valósítani, s most is ez a helyzet. Egy része tehát már készen volt a programunknak, egy másik része pedig sok kerületi javaslat alapján jött létre, egyéni képviselőink ötleteiből, a lakossággal történő találkozásokon, egyeztetéseken. Valamennyi képviselőjelöltünk ferencvárosi, itt élnek, itt dolgoznak és lokálpatrióták. Látják, tapasztalják, hogy ők elérhetőek az emberek számára, meg lehet őket szólítani, ismerik a problémákat és a programunkat is. Néhány ezek közül: a tömbrehabilitációt újra kell indítani, mert az teljesen leállt. A köztisztaság megoldását új alapokra kell helyezni. Itt van az új szakrendelő, de oda orvosok, nővérek, szakápolók is kellenek. Elindítottunk egy orvosokat a kerületbe programot. Lakhatási támogatást adunk, bérlakást biztosítunk hozzá, ez nagyon fontos. A SOTE-val együttműködést kötünk az ellátás javítása érdekében. A parkolási helyzet javítása érdekében Belső- és Középső-Ferencvárosban a mélygarázsok üzemeltetőivel kötnénk szerződést, elősegítendő azt, hogy az itt élők itt tudjanak parkolni. A József Attila lakótelepen megteremtjük a helyiek ingyenes parkolásának feltételeit. Kész terveink vannak a társasház-felújítási programban. Baranyiék az elnyerhető támogatás összegét 150 millió forintra csökkentették, ezt fel kell emelni félmilliárdra. A társasházak tetőtereinek felújítására s ott önkormányzati bérlakások kialakítására is kész tervekkel rendelkezünk. És nem utolsósorban újra kel szőni a szociális védőhálót, hogy valódi segítséget tudjunk adni a rászorulóknak.

Elolvasom a cikket