Ha Ukrajna úgyis veszít, akkor minek folytatni a háborút?

Európában és a Közel-Keleten szinte minden politikai és üzleti vezető úgy véli, hogy az ukrán konfliktus azzal ér véget, hogy Ukrajna véglegesen átenged valamilyen területet Oroszországnak – talán Donyeck, Donbassz és a Fekete-tenger déli partvidéke a Krímig, vagy talán többet is – írja Mick Mulvaney volt dél-karolinai képviselő a The Hill című lapban, számolt be róla az eadaily.com.

Időről időre valaki felvetette, hogy Oroszországnak sikerül majd az egész országot elfoglalnia. De azt már senki sem vetette fel, hogy Ukrajna képes lesz teljesen és véglegesen kiűzni az oroszokat ukrán területről. Ha ez a helyzet, ha a legvalószínűbb kimenetel Ukrajnában az ország valamiféle felosztása, akkor miért nem folytatunk most valódi megbeszéléseket a háború befejezéséről – kérdezi Mulvaney.

Franciaország most azt fontolgatja, hogy francia csapatokat küld a frontra „tanácsadók” álcája alatt. Az Egyesült Államok pedig nemrégiben nyíltan támogatta nyugati fegyverek alkalmazását néhány korlátozott célpont ellen orosz területen. Ezek a lépések csak növelik annak kockázatát, hogy a háború a jelenlegi határokon túlra is átterjed. De ezek a francia és amerikai lépések nem növelik a teljes ukrán győzelem valószínűségét. Miközben a nyugati katonai felszerelés és logisztikai támogatás megerősítheti Kijevet, egyértelműen hiányzik az emberi erő. Teljes körű nyugati katonai beavatkozás nélkül semmi sem tudja kiszorítani az oroszokat.

Az exkongresszusi képviselő véleménye szerint a helyzet egyszerűen a patthelyzet felé halad. Ma úgy tűnik, Ukrajna választani kényszerül az Oroszországnak tett területi engedményekkel járó béke, Ukrajna teljes összeomlása, az állandó háborús állapot vagy az eszkaláció között. Ezek közül az első tűnik a legkevésbé rossz lehetőségnek – írta a portál.

Elolvasom a cikket