Halála után tizenöt évvel is dollármilliókat kereshet

Az orvos végzettségű Michael Crichton az amerikai science-fiction egyik legelismertebb és legnépszerűbb szerzője, az úgynevezett techno-thriller műfajának megteremtője. Könyvei több mint 200 millió példányban keltek el a világon és sokat belőlük filmre is adaptáltak. A legismertebb a Steven Spielberg által rendezett Jurassic Park, amelynek összbevétele meghaladta a hatmilliárd dollárt a világon.

Crichton élete könyvei cselekményét is felülmúlták, kész regény volt… Serdülőként nagyon gátlásos volt, mert nagyon zavarta 206 centis magassága, ezért pszichológushoz járt, sőt felvilágosító gurukkal konzultált, hogy társadalmilag elfogadhatóbbnak érezze magát.

Ugyan a Harvardon 1969-ben elvégezte az orvosi egyetemet, de soha sem praktizált, mert még hallgatóként megírta az Androméda-törzs című első könyvét, amely pályafutása legfontosabb regényének bizonyult, mert bestseller szerzővé tette.

Orvostudományi ismereteit a regényeiben hasznosította, számos története kifejezetten a genetikai módosítás, a hibridizáció vagy biológia témái köré összpontosul.

Crichtont felnőttként már nem zavarta magassága, sőt megnyerő külsejét – a People magazin olvasói 1992-ben beválasztották az ötven legvonzóbb férfi közé – hódításra használta, de nem volt hűséges típus.

Ötször nősült meg, különösen kedvelte a csinos színésznőket. Az ötödik felesége 2005-ben Sherri Alexandert lett, aki hat hónapos várandós volt, amikor az író limfómában 2008. november negyediként elhunyt.

Crichton végrendeletében nem rendelkezett fiáról, John Michaelről, aki 2009. február 19-én született. Ezért Sherri Crichton kérvényezte a bíróságon, hogy jelölje ki fiát is örökösnek, de az író negyedik házasságából született lánya, Taylor ellenezte mostohaanyja lépését. A Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság bírója úgy döntött, hogy féltestvérét apjuk vagyonának egyharmada megilleti.

Az örökös bankszámlája hamarosan tovább nőhet, Sherri Crichton, több mint egy évtizede találta meg néhai férje befejezetlen kéziratát. A regény izgalmas utazásra viszi az olvasókat Hawaii legnagyobb szigetére, amely évtizedek óta veszélyes katonai titkokat rejt.

Az özvegy a kéziratot elküldte a világ egyik legnépszerűbb és legjobban kereső írójának, az amerikai James Pattersonnak, akinek könyveiből több mint 425 millió példány kelt el, és egy évtizedre a teljes bevételét 700 millió dollárra becsülik.

A 77 éves Patterson a kézirat elolvasása után izgalmas kihívásnak tekintette a könyv befejezését. „Tudtam, hogy Jimnél jó kezekben van a befejezetlen regény. Rengeteg tudományos kutatást elolvasott, sőt kutatót is alkalmazott Alaszkában, hogy segítsen. Nagyon izgalmas volt, azon kaptam magam, hogy alig várom mikor kapom meg az újabb fejezetet. Az elkészült regény pedig két tökéletes páros alkotása” – nyilatkozta Sherri Crichton a BBC-nek, aki egyébként aktívan vezeti volt férje social média oldalait.

Patterson elárulta, hogy hetente hét napot dolgozott, s így alig egy év alatt befejezte az Eruption (Kitörés) című könyvet, amelynek munka címe A fekete zóna és a vulkán volt. Patterson feladatot is adott a közönségnek: „Kihívom az olvasókat, hogy döntsék el, hol hagyta abba Michael, és hol folytattam én.”

Vajon tényleg sikerült Pattersonnak átvenni Michael Crichton jellegzetes stílusát, egyedülálló történet szálait és a részletekbe menő tudományos, mégis befogadható arányosságot, amit korábbi műveiben olyan jól alkalmazott?

A Kitörés még meg sem jelent, de Sherri Crichton a BBC-nek megerősítette, hogy valóban tárgyal Steven Spielberggel volt férje regényének megfilmesítéséről.

Mivel Crichton korábbi regényei óriási összegekért keltek el, így a világ egyik legsikeresebb könyv-, film- és televíziós írója lett. Ezért halála után tizenöt évvel is dollár milliókkal gazdagíthatja örökösei vagyonát. Előző feleségei pedig igazán sajnálhatják, hogy kimaradtak ebből a szenzációból.

Elolvasom a cikket