Macron elvesztette Biden támogatását

Macron csütörtökön jelentette be, hogy 4500 ukrán katonát kíván kiképezni. Hozzátette, hogy szerinte az ukrán katonák kiképzése francia területen nem jelent „eszkalációs tényezőt”.

„A Joe Biden amerikai elnökkel folytatott legutóbbi telefonbeszélgetés során Emmanuel Macron francia elnök azt javasolta, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába, hogy katonákat képezzenek ki a háborús övezetben. Biden nem támogatta (a javaslatot – a szerk.)” – áll az anyagban.

A kiadvány szerint az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki a lehetséges következmények miatt, ha bármely NATO-országból csapatokat küldenének az övezetbe, ahol a tűzvonalba kerülhetnek. Biden rámutatott, hogy egy ilyen lépés a konfliktus eszkalációjához vezethet – közölték a lap beszélgetőpartnerei.
Megjegyzik, hogy a két vezető a beszélgetés során semmilyen döntést nem hozott.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpont lenne Oroszország számára. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban. A Kreml szerint a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem segíti elő a tárgyalásokat, és negatív hatással járna.

Elolvasom a cikket