Megtalálták a bélgyulladások okát

Szerencsére a kutatócsoportnak a laboratóriumi kísérletek során sikerült olyan, már létező gyógyszereket találnia, amelyek visszafordíthatják a betegséget. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, hamarosan kezdődhetnek a humán klinikai vizsgálatok is.

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb formái. Becslések szerint félmillió embert érintenek csak az Egyesült Királyságban. Főként tinédzserkorban és fiatal felnőttkorban alakulnak ki.

Megvan a bűnös gén?

A makrofág a fehérvérsejtek egyik típusa, az immunrendszer kulcsfontosságú része, és jelentős szerepet játszik a gyulladásos bélbetegségek kialakulásában.

A makrofágok elárasztják a bélnyálkahártyát, ahol olyan vegyi anyagokat – úgynevezett citokineket – szabadítanak fel, amelyek masszív gyulladáshoz vezetnek.

Normális esetben a gyulladás a szervezet fertőzésre adott válaszreakciójának része, de ha túl hosszú ideig tart, az pusztító egészségügyi következményekkel járhat.

A Francis Crick Intézet és a University College London kutatócsoportja alapos genetikai elemzéssel próbálta felderíteni a gyulladásos bélbetegségek okát.

A kutatómunka során sikerült azonosítani egy olyan DNS-szakaszt, amelyről kiderült, hogy a makrofágok „főszabályozója”, és így váltja ki a gyulladást.

A gén olyan gyulladáskeltő vegyi anyagokat szabályoz, amelyeket a makrofágok bocsátanak ki. Egyes emberek olyan génváltozattal születnek, amely hajlamossá teszi a szervezetüket a túlzott válaszreakcióra.

Már léteznek hatékony gyógyszerek, de van egy akadály, amelyet le kell győzni

A Nature folyóiratban részletesen ismertetett további kísérletek azt mutatták, hogy léteznek olyan, engedélyezett gyógyszerek, amelyek más betegségek, például a rák esetén már bizonyítottak, és a bélbetegeknél megfigyelhető, túlzott gyulladást is csillapíthatják. Jelenleg a legnagyobb kihívást a készítmények kalibrálása jelenti, vagyis úgy kell módosítani őket, hogy a hatóanyagok kizárólag a makrofágokat támadják, a többi immunsejtet pedig békén hagyják. Ezzel elkerülhetővé válnának a káros mellékhatások.

Ha minden a terveknek megfelelően alakul, öt éven belül elkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok.

A Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás összetett, élethosszig tartó betegségek, amelyekre jelenleg nincs gyógymód. A mostanihoz hasonló kutatások ugyanakkor segítenek megválaszolni néhány kérdést azzal kapcsolatban, hogy mi okozza az említett betegségeket. A genetikai hajlam azonban nem minden, a túlzott antibiotikum-használat és a helytelen táplálkozás is előidézhet gyulladásos bélbetegségeket.

A leggyakoribb IBD-tünetek:

  • hasmenés
  • gyomorfájdalom, gyomorgörcs
  • véres széklet
  • fáradtság
  • hirtelen fogyás

A gyulladásos bélbetegség nem azonos az irritábilis bél szindrómával (vagy IBS-el), bár egyes tünetek mindkét állapotnál megjelenhetnek. Az IBD-t csak akkor tudják sikerrel diagnosztizálni, ha a belek gyulladtak.

Elolvasom a cikket