Orbán Viktor: Centikre vagyunk a háborútól

Ha visszagondolunk az elmúlt két évre, akkor a német kancellár azt mondta az elején, hogy csak sisakokat fogunk vinni. Ehhez képset német tankok vannak Ukrajna területén, vadász bombázó gépeket szállítanak és a szankciók tönkre tettek minket – mondta Orbán Viktor a TV2 Tények műsorában. A miniszterelnök hozzátette, centiméterekre vagyunk attól, hogy amerikai és nyugat-európai katonák jelenjenek meg a fronton.

Kiemelte, nem az a baj, hogy nem látják a veszélyt, hanem ők ezt akarják. Azt gondolják, hogy Oroszországot le lehet győzni katonai eszközökkel. Elszántak abban, hogy belegyalogolnak egy közvetlen összetűzésbe Oroszországgal – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta: „Amerika irányából jövő nyomásnak engedve a háború eszkalálódásához közelednek. Olyan háborús pszichózis van, aminek két helyen van a forrása, Brüsszelben és Washingtonben. Először változás kell Brüsszelben, aztán Washingtonban ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk.”

A miniszterelnök sose gondolta volna, hogy valaha egy EP választásnak akkora súlya lehet a változás előidézésére, mint most. Ha több lesz a békepárti képviselő és minden országban, akkor Brüsszelt le lehet lassítani, talán meg is lehet állítani – fogalmazott.

Az ellenzékről elmondta: „a baloldal valóságérzékelése nem mindig működik hibátlanul, a migrációs válság első tüneteinél, mi döntöttünk arról, hogy kerítést építünk. Ők azt mondták, hogy ez egy álprobléma, az elmúlt években kiderült, hogy nekünk volt igazunk.”

„Most az a javaslat van asztalon, hogy ők adnak 40 milliárd dollárt egy újabb csomagban és Európa vállaljon garanciát, hogy Ukrajna ezt a kölcsönt vissza fogja fizetni” – húzta alá Orbán Viktor.

A sorkatonaságról megjegyezte, minden országban napirenden van, egy összeurópai hadsereg létrehozása a cél. „Én bízom abban, hogy megengedhetjük azt a luxust, hogy nem vezetjük vissza a sorkatonaságot. Arról végkép szó sem lehet, hogy besorozzanak magyarokat másik hadseregbe és mások fognak dönteni a magyar fiatalok életéről” – tette hozzá.

Elmondta, a választásokat követően jön a NATO főtitkár Magyarországra, július elején pedig NATO csúcs lesz, ahol el kell érnünk, h Magyarország minden olyan helyzetből kimaradhasson, ami a határon kívül történik.

Hozzátette, erő kérdése lehet, hogy Magyarország kimarad vagy belepréselik egy háborúba.

Felhívta a figyelmet, fontos, hogy melyik párt neve mellé tesszük az x-et, de most az a valós kérdés, hogy háború vagy béke lesz. Ha a magyar kormányt megerősítjük, akkor ki tud állni az elvei mellett – fűzte hozzá.

„Minden háború emberi döntés következménye. Ha ma az európai vezetők azt akarnák, hogy béke legyen, akkor 24 órán belül tűzszünet lenne” – fogalamzott a miniszterelnök.

Az önkormányzati választásokról elmondta, jó vezetőket kell választani, azok a falvak meg városok, ahol akcióképes, elkötelezett polgármesterek és testületi tagok vannak, azok a települések jobban néznek ki. Ha jó vezetőket választunk, akkor virágzó lehet a jövő – fűzte hozzá.

Szentkirályi Alexandráról kiemelte, úgy látta, hogy igaza van és ezt a döntést elfogadták.

A reptér is szóba került, amiről úgy fogalmazott, régóta harcolt azért, hogy a reptér visszakerüljön a magyar állam kezébe. Jobb ha a reptér magyar kézben van, mintha külföldi kézben lenne. Ideje, hogy végre jó tulajdonosa legyen, a legszebb jövő előtt áll a repterünk.

A labdarúgó Európa-bajnokságról kiemelte: „Én mindig a bizakodók közé tartoztam, ha higgadtak vagyunk, akkor azt mondom, hogy mind a 3 csoportmeccset meg lehet nyerni meg el is lehet veszíteni.”

Elolvasom a cikket