Putyin: Oroszország győzni fog

Putyin megjegyzései a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) kérdés-felelet panelbeszélgetésén hangzottak el. Az orosz elnök kijelentette, hogy a kijevi vezetés illegitim, és hogy a Nyugatban nem lehet megbízni, de ez nem fog Moszkva útjába állni.

„Minden tárgyalás alapja vagy a katonai vereség, vagy a katonai győzelem. Természetesen győzni fogunk” – mondta Putyin.

Moszkva nyitott a tárgyalásokra – ismételte meg Putyin -, de meg kell tudnia bízni a másik fél embereiben, és olyan feltételeket kell felajánlani neki, amelyek az ő érdekeit szolgálják. A béketárgyalások nem alapulhatnak „fantáziákon” – tette hozzá.

Putyin Németország és Franciaország korábbi vezetőinek beismeréseire utalt a minszki békefolyamatról, amely a 2014-ben kezdődött Donbassz-válság megoldására irányult. Angela Merkel és Francois Hollande 2022 decemberében azt mondta, hogy a Nyugat csupán az időt húzta, hogy felkészítsék az ukrán hadsereget.

Putyin arra is emlékeztette a pétervári fórum hallgatóságát, hogy Volodimir Zelenszkij nem tekinthető Ukrajna elnökének, mivel a hivatali ideje jogilag a múlt hónapban lejárt. Az ukrán alkotmány egyértelműen rendelkezik a parlament mandátumának meghosszabbításáról vészhelyzet esetén, de az elnöki ciklusokról nem szól. Zelenszkij hatalmi igénye ezért illegitim – vonta le a következtetést Putyin, utalva arra, hogy Oroszországnak másvalakit kell találnia, akivel majd tárgyalhat.

Elolvasom a cikket