Putyin: Oroszország nem hadonászik nukleáris fegyverekkel

Arra a kérdésre, hogy Oroszországnak „gyorsabban kellene-e felmásznia a nukleáris eszkalációs létrán”, Putyin azt válaszolta, hogy Moszkva soha nem kezdeményezett ilyen eszkalációt. Oroszország „soha nem mondta”, hogy „kész megnyomni a vörös gombot” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy Moszkva mindig is felszólította a többi nemzetet, hogy „komolyan” kezelje az ilyen kérdéseket, de ehelyett nukleáris kardcsörtetéssel vádolták.

„Nem hadonászunk atomfegyverekkel” – mondta Putyin.

Oroszország nukleáris doktrínája világosan kimondja, hogy atomfegyvereket csak az ország „szuverenitását és területi integritását fenyegető veszély” esetén lehet bevetni – jelentette ki az elnök. „Nem hiszem, hogy most ez a helyzet”.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy a doktrína módosítása „nem kizárt”.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy „soha nem fog eljutni” a Moszkva és a Nyugat közötti nukleáris konfliktusig. Elmondta, hogy Oroszország hatékony korai előrejelző rendszerrel és hatalmas nukleáris arzenállal rendelkezik, beleértve a taktikai nukleáris fegyvereket, amelyek háromszor-négyszer erősebbek, mint az Egyesült Államok által Hirosimára és Nagaszakira ledobott bombák. Az EU-nak mindkettő hiányzik, és csak az USA rendelkezik hasonló kapacitással – tette hozzá.

Putyin szerint Moszkvának „nincs oka arra, hogy akár csak gondoljon” atomfegyverek bevetésére. Oroszország messze túlszárnyalja ellenségét, ami a harckocsikat és a légierőt illeti – mondta az elnök.

Az oroszországi lőszergyártás is hússzorosára nőtt a folyamatban lévő konfliktus alatt – tette hozzá. Putyin ezután felszólította az orosz tisztviselőket, hogy hacsak nem feltétlenül szükséges, „még csak ne is érintsék” a nukleáris fegyverek témáját.

Elolvasom a cikket