Több latin-amerikai ország lemondta a Zekenszkij-féle svájci békekonferenciát

A június 15-16-ra a Bürgenstock üdülőhelyen tervezett találkozót Kijev és nyugati támogatói az Oroszországgal fennálló konfliktus megoldásának legreálisabb módjaként hirdetik. Moszkvát azonban kizárták az eseményről, amelynek valódi célja, hogy semleges országokat rávegyenek Zelenszkij és az ukrán rezsim támogatására.

Mexikó semleges álláspontot képvisel az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és elutasította az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat.

Az ország oroszországi nagykövetsége megerősítette az Izvesztyiának, hogy meghívást kapott a csúcstalálkozóra, de kijelentette, hogy Mexikó kihagyja az eseményt.

„Országunk a béke mellett áll ki, ezért arra számítunk, hogy hamarosan olyan tárgyalásokra kerülhet sor, amelyeken a konfliktus mindkét fél részt vesz” – mondta a nagykövetség szóvivője a lapnak.

Nicaragua szintén elutasította a meghívást. Managua „soha nem vett részt és nem is fog részt venni ebben a politikai bohózatban, amelynek nem célja a békéhez vezető út megtalálása, hanem csak az a célja, hogy újabb ultimátumot nyújtsanak be Oroszországnak” – közölte a külügyminisztérium.

A konferencia Zelenszkij „békeformuláján” alapul. A tízpontos kezdeményezés azt követeli, hogy Moszkva vonuljon ki minden olyan területről, amelyet Kijev sajátjának vall, és állítsanak fel egy bíróságot, amely vádat emel orosz tisztviselők ellen állítólagos háborús bűnök miatt. Moszkva elutasította a tervet, „a valóságtól elrugaszkodottnak” nevezve azt.

A svájci kormánytisztviselőkre hivatkozó médiajelentések szerint Venezuela és Kuba is kihagyja a csúcstalálkozót.

„Az a tény, hogy számos ország nem vesz részt az eseményen, vagy hogy nem képviselik őket vezető tisztviselők, azt jelzi, hogy Latin-Amerika nem hajlandó állást foglalni ebben a konfliktusban” – mondta Viktor Heifec, a Szentpétervári Állami Egyetem professzora az Izvesztyija című lapnak.

Annak ellenére, hogy Kijev mintegy 160 államot hívott meg a csúcstalálkozóra, nagyrészt kudarcot vallott a globális dél támogatásának megszerzésére tett kísérleteiben. Olyan országok, mint Kína, Brazília és Szaúd-Arábia már közölték, hogy nem vesznek részt, míg India állítólag azok közé tartozik, amelyek csak egy alacsony szintű delegáció küldését fontolgatják.

Joe Biden amerikai elnök sem utazik Svájcba – jelentette be a Fehér Ház. Dél-Afrika, Argentína és Pakisztán vezetői szintén távol maradnak.

Elolvasom a cikket