Több száz éve lezárt kriptákat nyitottak fel

A sírhelyekre Łowicz társaskáptalani templomának alagsorában találtak rá. A római katolikus egyházban a prímás olyan érsek, akinek saját főegyházmegyéjén túl más főegyházmegyékre kiterjedő joghatósága van. A prímás általánosságban csak tiszteletbeli elsőbbséggel rendelkezik, ám egyes esetekben pápai kiváltság vagy jóváhagyott jogszokás alapján konkrét kormányzati hatalommal is bírhat.

A kriptákban Henryk Firlej, Andrzej Leszczyński és Wacław Leszczyński prímások feküdtek, mindhárman a Gnieznói Főegyházmegye érsekei voltak a 16–17. század során. A helyszínen egy harmadik kriptát is azonosítottak, ebbe feltételezhetően Jan Przerębski prímást temették el. A végső nyughelyek jó állapotban maradtak fenn, bennük halotti köntösöket, cipőket, egy püspöksüveget, kereszteket, valamint egy aranygyűrűt is találtak.

Az ékszert egy Wieniawa nevű lengyel nemesi címer díszítette. A régészek abban reménykedek, hogy további kereséssel egy aranykehelyre és kehelytányérra is rálelhetnek majd a sírhelyekben.

A kutatók szerint a síroknak köszönhetően számos új részletet tudhattunk meg arról, hogyan helyezték nyugalomra a korszakban a püspököket. Kiderült például az is, hogy hogyan öltöztették fel az elhunyt egyháznagyokat, ezért a felfedezést nagy jelentőségűnek tekintik.

Elolvasom a cikket