Veszélyesek lehetnek a konzervdobozos ételek

Egy német fogyasztóvédő szervezet felmérésének eredményeire hivatkozva azt írták, a konzerviparban általánosan elterjedt a biszfenol-A (BPA) nevű vegyi anyag használata – ez pedig nem túl jó hír.

Az BPA az Európai Vegyianyag Ügynökség besorolása (ECHA) szerint egyike a „különös aggodalomra okot adó anyagoknak”, a szervezetbe jutva ugyanis hormonkárosító hatást fejt ki. A BPA elsősorban élelmiszereken keresztül, azokon belül is főként a konzervek közvetítésével kerül az emberi szervezetbe, mivel a dobozok bevonatából kioldódhat az ételekbe is ez az anyag.

A fogyasztóvédők konzerves készételeket, tonhalakat, kókusztejeket, sűrített tejet és zöldségeket vizsgált. A felmérésbe bevont 58 termékből 51-ről megállapították, hogy kisebb-nagyobb mértékben szennyezett BPA-val. Ez 88 százalékos előfordulási arány.

A szakértők emlékeztetettek arra is, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2023-ban a korábbi húszezred (!) részére csökkentette azt a szintet, amely alatt a BPA valószínűleg nem jelent egészségi kockázatot. A biszfenol-A-tartalmú élelmiszercsomagolások betiltásáról pedig jelenleg is egyeztetés folyik uniós szinten. Több más termékkategóriában egyébként már évek óta tilos a BPA használata.

Elolvasom a cikket