A „legjobb” tüdőrák elleni gyógyszer

A kísérletek szerint a lorlatinib megállította a daganatok továbbterjedését még akkor is, ha azok már átterjedtek az agyba.

A betegek átlagosan öt évet éltek túl anélkül, hogy a rák rosszabbodott volna, míg a hagyományos gyógyszeres kezeléssel csak kilenc hónapot.

A legtöbben még évekkel azután is életben vannak, hogy az orvosok halálukat várták.

A tanulmány szerzője, dr. Benjamin Solomon, a melbourne-i Peter MacCallum Cancer Centre munkatársa elmondta: „A progressziómentes túlélés előnye a leghosszabb, amelyről valaha is beszámoltak ebben a ráktípusban, és tudomásunk szerint a tüdőrákban alkalmazott, célzott terápiák közül is a leghosszabb, amelyről eddig beszámoltak.”

Dr. David Spigel, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság munkatársa hozzátette: „Ezek az eredmények felülmúlják az átlagot. Egyszerűen nem láttunk még gyakran ilyen eredményeket az onkológiában, nemhogy a nem kissejtes tüdőrákban. Ezek a legjobb eredmények közé tartoznak, amelyeket előrehaladott betegségben, bármilyen környezetben láttunk, ez valóban nagy előrelépés a tüdőrák kezelésében.”

A nem kissejtes tüdőrákok a tüdődaganatok alig több mint felét teszik ki, és körülbelül öt százalékukban mutáció található az ALK nevű génben – ezeket nevezik ALK-pozitív rákoknak.

Ez a típus gyakrabban fordul elő fiatalabb felnőtteknél – az esetek egyharmada negyven év alatti – és nem dohányzóknál.

A betegek mintegy negyedének a daganata már a diagnózis felállítása előtt átterjedt az agyra.

Dr. Solomon 296 ilyen rákos betegnél vizsgálta a Lorviqua néven is ismert lorlatinib hatását, és összehasonlította egy régebbi, crizotinib nevű gyógyszerrel.

Öt év elteltével a lorlatinibot szedő betegek hatvan százalékának állapota nem romlott.

Ugyanez a csak standard gyógyszert szedők nyolc százalékára volt igaz – amely azt jelenti, hogy tízből kilenc esetben a rák továbbterjedt.

A lorlatinib emellett szinte minden betegnél megállította a rák agyra történő terjedését, míg a másik csoportnál átlagosan 16 hónap alatt terjedt el a rák.

Charles Swanton professzor, a Cancer Research UK főorvosa szerint az eredmények „úttörőek”, és hozzátette: „Ez a tanulmány hatékony módot mutathat be arra, hogy a rákot megállítsuk, és megakadályozzuk, hogy az agyba átterjedjen.”

Elolvasom a cikket