A második terhességénél jöttek csak rá: két hüvelye és méhe van a nőnek

Kétméhűségnek hívják azt az, igen ritka nemi szervi rendellenességet, amely ezer nőből nagyjából egyet érint világszerte. A Mirror cikke szerinta kétméhűség sok esetben rejtett maradhat – így történt ez egy basingstoke-i kórházi titkár esetében is.

A nő beszámolója szerint 14 éves koráig semmi sem utalt arra, hogy más lenne, mint a többi, vele egykorú lány. Ám miután menstruálni kezdett, általában rendkívül erős vérzésre és akár ájulást is okozó, erős fájdalomra, görcsökre kezdett panaszkodni. Orvosa viszont csupán egy fájdalomcsillapító felírásával „kezelte” a problémát.

Amikor a nő már nemi életet élt, igen fájdalmasnak érezte az együttléteket, nőgyógyásza azonban azzal magyarázta mindezt, hogy túl szűk a fiatal nő hüvelye. Az évek alatt viszont olyannyira felerősödött Shannon havi vérzése, hogy már felnőtt pelenkát volt kénytelen viselni a szivárgás megelőzése érdekében.

A nő 2014-ben hozta világra első fiát, aki császármetszéssel, de teljesen egészségesen született meg. Két évvel későbbismét teherbe esett, azonban elvetélt. A baba elvesztése miatt egy alaposabb ultrahangos vizsgálatot végeztek el vála, így szúrta ki az egyik orvos, hogy páciensének két méhe van. Később, amikor a most hétéves, kisebbik fiával volt várandós, a nőgyógyásza arra is rájött, hogy a nőnek nemcsak két méhe, hanem két méhszája és két vaginája is van. Megállapították továbbá, hogy első gyermeke a bal oldali, míg második fia a jobb oldali méhében fejlődött. Végül ő is császármetszéssel jött világra, és Shannon visszaemlékezése szerint a szülés után szinte úgy csodálgatták az orvosok a két méhét, mintha egy múzeumban kiállított, ritka tárgy lenne.

Második fia születése után négy hónappal Shannon megműttette magát: eltávolíttatta a válaszfalat a két hüvelye közül. Később rátalált egy olyan gyógyszerre, amellyel elviselhetővé váltak menstruációs görcsei, vérzése azonban így is szokatlanul erős maradt. Az orvosok ezt azzal magyarázták, hogy a két, különálló méhében egyszerre történt meg a megvastagodott méhfalak leválása, a nő tehát egyszerre két menstruációt élt át.

2020-ban azonban még nagyobbat fordult az élete: kialakult egy méhen kívüli terhessége, amely miatt el kellett távolítani a bal petevezetékét. Az orvosok így már csak nagyon kicsi esélyt látnak arra, hogy Shannon újra babát várhasson.

Elolvasom a cikket