Alkohol nélküli részegséget okozhat ez a betegség

Előfordul, hogy valakinek az emésztőrendszerében extrém nagy mennyiségben van jelen egy élesztőgomba, a Saccharomyces cerevisiae, amely alkoholt termel. Egy ötvenéves nő esetével szemléltették az úgynevezett önsörfőző-szindrómát – számol be a Torontói Egyetem tanulmányáról a Medical X Press nyomán a Hazipatika.hu.

A nő legalább hétszer kereste fel az orvosát, mert extrém nappali álmosság gyötörte, beszéde pedig elmosódott volt. Annak ellenére, hogy nem ivott alkoholt, emelkedett véralkoholszintet mutattak ki nála. Mint kiderült, önsörfőző-szindrómában szenved, vagyis a szervezetében egy élesztőgomba alkohollá alakítja a cukrot, az bekerül a véráramba, onnan pedig az agyba, amelytől a – anélkül, hogy egy korty alkoholt is ivott volna – becsípve érezheti magát.

Az önsörfőző-szindróma jelentős társadalmi, jogi és orvosi következményekkel jár a betegek és szeretteik számára

– hívja fel a figyelmet dr. Rahel Zewude, a Torontói Egyetem kutatója.

Az állapot okozhat szédülést, szájszárazságot, másnaposságot, tájékozódási zavart, irritábilisbél-szindrómát, beszédzavart, krónikus fáradtságot, amely depressziót, szorongást is előidézhet. A jelenség igen ritka, ám Japánban mégis gyakrabban fordul elő, mert a japánok genetikailag hajlamosabbak arra, hogy ne működjön a szervezetükben az ALDH nevű enzim, amely az alkohol lebontásában játszik szerepet. Ez így összességében pedig felerősíti az élesztőgomba hatását.

A rendellenességre egyelőre nincs gyógymód, de szénhidrátszegény diétával karban lehet tartani. Az állapot fő kezelési iránya az étrend radikális megváltoztatása és az egyszerű cukrok, finomított szénhidrátok, az élesztős termékek és a penészes ételek (például penészes sajt) fogyasztásának csökkentése.

Elolvasom a cikket