Az orvos elmondja, mihez vezethet az alacsony koleszterinszint

Sokan biztosak abban, hogy a magas koleszterinszint az oka a különböző betegségeknek, és megpróbálják csökkenteni a mutatókat mindenféle módon, de nem teszik meg, mert helyrehozhatatlan károkat okozhat az egészségnek – mondta a Doktor Péter című kiadványnak Alexander Shishonin az orvostudományok kandidátusa, amelyről a News.ru is írt.

Szerinte a koleszterin általánosan elfogadott normái – 3,3 és 5,5 mmol/l között – helytelenek, mert irreleváns kutatásokon alapulnak, és az alacsony koleszterinszint egészségügyi problémákat jelez.

Vannak orvosok, akik egy régebbi nézetnek megfelelően azt akarják, hogy a beteg koleszterinszintje még háromnál is alacsonyabb legyen, akkor biztosan nem lesznek plakkok. De akkor daganatos betegséget kaphat, mert koleszterin nélkül nem fog működni az antionkológiai immunitás. Az onkológusok nagyon jól tudják: ha alacsony a koleszterinszint, az azt jelenti, hogy bajban vagyunk – magyarázza az orvos.

Elmondása szerint a koleszterinszint normáját egy olyan tanulmány után vezették be, amely összefüggést állapított meg a koleszterinszint és a szívroham kockázata között a negyvenes éveikben járóknál. Később azonban kiderült, hogy a magas koleszterinszintű, ötven év feletti embereknél még kisebb az érrendszeri betegségek kockázata, mint az alacsony koleszterinszintűeknél, de ezt a legtöbb orvos nem tudja. Ráadásul a vizsgálatok kimutatták, hogy a fiatalok érbetegségének oka nem a magas koleszterinszint, hanem a nagy stressz, amely az erek görcsét okozza.

A koleszterin pedig nem tehet semmiről. Nem a szívinfarktus oka, és azért emelkedik, mert segít a szervezetnek a stresszből való felépülésben – magyarázza az orvos.

Elolvasom a cikket