Az orvosok eloszlatnak hat gyakori egészségügyi mítoszt

Az első mítoszt – naponta két liter vizet kell inni – Julija Burjakova táplálkozási szakértő cáfolta meg. Megjegyezte, hogy a különböző emberek mutatói eltérőek lehetnek, és a szükséges folyadék mennyisége egyéni. Gyakran az emberek összekeverik a szomjúságérzetet az éhséggel, ezért ajánlott egy ivási ütemtervet felállítani és azt követni.

Ugyancsak népszerű tévhit, hogy az ízületek ropogtatása káros az egészségre. Ezt Alexander Pryanikov traumatológus cáfolta.

„Az ízületek ropogása például a térdben vagy az ujjakban normális jelenség. Van azonban egy kikötés – nem szabad aggódni, ha ez a ropogtatás nem jár fájdalommal. Ha a ropogtatás közben fájdalmat érez, az azt jelenti, hogy az ízületben vagy a lágyrészekben van egy becsípődés – ebben az esetben orvoshoz kell fordulni a diagnózis felállításához” – mondta az orvos.

A harmadik mítosz, hogy az emberek vegetáriánus étrenddel fogynak. Buryakova szerint a hús kizárása miatt az étrendből elveszik az egyik fő fehérjeforrás, amely jobban telít minket, mint más termékek. Emiatt az emberek több szénhidrátot adnak az ételekhez, amely nem járul hozzá a fogyáshoz. Emellett a hús kizárása a vérszegénység kialakulásával és az anyagcsere lassulásával fenyeget.

A negyedik helyen az a mítosz áll, hogy minden köhögést kezelni kell. Ezt egy orvos-immunológus, Ekaterina Chernyshova cáfolta meg. Megjegyezte, hogy nem minden köhögés okoz betegség, néha a szervezet így szabadul meg az orr hátsó részén lerakódott nyálkától. Mielőtt gyógyszeres kezeléshez folyamodna, követni kell a köhögés dinamikáját, és csak ezután kell dönteni.

Az ötödik mítosz szerint az utcán lévő fecskendőből HIV-et lehet kapni. Oksana Gracheva orvos-epidemiológus szerint ez valószínűtlen.

„Tudni és emlékezni kell, hogy a HIV- egy nagyon »kényes« vírus, amely érzékeny a hőmérsékletre, a fényre és más környezeti hatásokra. A szervezeten kívül elég gyorsan, egy órán belül elpusztul, így egy utcai fecskendő nem garantálja a százszázalékos fertőzöttséget. Ha valahol megsérült, és aggódik emiatt, jöjjön el az AIDS-központba, ahol a szakemberek felmérik a kockázatokat, és eligazítják a további teendőket illetően” – hangsúlyozta az orvos.

A mítoszok listáját kiegészíti az az állítás, hogy a védőoltások autizmust okoznak a gyerekeknél. Galina Sorokina gyermekorvos cáfolta a tévhitet, megjegyezve, hogy ez a diagnózis kizárólag örökletes génelváltozás, amelyet az anya terhesség alatti betegségei okozhatnak.

Elolvasom a cikket