Betegséget jelezhet, ha megváltozik a hangunk

MH/MTI
2024. június 8. szombat. 12:56

Mindenkinek más lesz a hangja, ahogy megöregszik, ám míg egyeseké a kor előrehaladtával érettebbé, lágyabbá válik, mások megdöbbenve tapasztalják, hogy hangjuk halkabb, erőtlenebb, sőt egyenesen suttogó. Van amikor ez normális, ám bizonyos esetekben kezelést is igényelhet.

Ahogy öregszünk, az izomtömeg csökkenése és a testtartás változása miatt nehezebben tudjuk kiadni ugyanazokat a hangokat, amelyeket korábban könnyedén. A hangszalagok idővel elveszítik rugalmasságukat, meghajolhatnak, összezsugorodhatnak, ezek pedig mind megváltoztatják a beszédhangot.

Bár a hangszalagok alapvető fontosságúak a hangképzésben, azonban nem mindig ezek okozzák a hang változását. Valójában az öregedéssel járó számos kellemetlenség is károsíthatja a hangot. Bár a tünetek széles skálán mozognak, a leggyakoribb problémák közé az idősebbeknél a hangerő csökkenése, a rekedt, reszelős hang, illetve a hangfáradtság tartozik.

A hangszakértők ezeket a változásokat részben a női reproduktív ciklus hormonális ingadozásainak tulajdonítják. A 19. században a női operacsillagokat rendszeresen hangszünetre küldték a menstruáció idejére, de az operaénekesnők ma is panaszkodnak a menstruáció előtti hangváltozásokra. Így talán nem meglepő, hogy a menopauza idején az ösztrogén csökkenése miatt kiszáradt nyálkahártyát is okolják bizonyos változásokért, különösen a hangmagasság és a hangerő eltéréseiért.

A hangfunkciót megőrző vagy javító kezelések széles skálán mozognak. Létezik hormonpótló terápia vagy a pajzsmirigy gyógyszeres kezelése, az első vonalbeli kezelés azonban általában a nem invazív hangterápia. Ez egy személyre szabott fizikoterápia, amelyet logopédusok végeznek. Általában a tréning hangképzési, légzési és testtartási gyakorlatokból áll, célja pedig a hangterjedelem fenntartása és a hangerő megőrzése.

Akinek a súlyosabb hangképzési problémák orvoslásaképp injekciós terápiát javasolnak, azoknál töltőanyagot fecskendeznek a hangszalagokba, így erősítve meg azokat. A krónikus rekedtséget emellett műtéti beavatkozással is képesek megszüntetni.

Elolvasom a cikket