Csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, emellett védhet a béldaganat ellen is

Magyar Tibor
2024. június 8. szombat. 12:16

A zöldborsóban olyan vitamin található, mint a K- és C-vitamin, emellett remek folsav-, magán- és rostforrás is.

A borsó csodákat tehet az emésztéssel, mivel magas rosttartalma segít a jó emésztés fenntartásában. A rostok tömeget adnak a székletnek, ezáltal fokozzák a bélrendszer simábbá válását. Nyugodtan tegye bele a salátákba, köretekbe, pörköltekbe.

A borsó jó vasforrás. A vashiány a vérszegénység vezető oka. Ha nincs elég vas, a szervezet nem tud elegendő egészséges oxigénszállító vörösvértestet előállítani, ezáltal hemoglobinhiányt okozva. A vas segít leküzdeni a fáradtságot, és erőt ad.

Ez a zöldség gazdag C-vitaminban, amely az egyik legjobb immunitásépítő élelmiszerré teszi. A szakemberek szerint „egyetlen adag borsó a napi szükséglet felét fedezi. A borsó fitoalexineket is tartalmaz, egy olyan antioxidánst, amely gátolja azt a baktériumot, amely gyomor- és nyombélfekélyt, valamint gyomorrákot okoz.

A zöldborsó a szemünk egészségére is jó hatással van. Tele van karotinoidpigmenttel, luteinnel. A luteinről ismert, hogy csökkenti a szürkehályog és a makuladegeneráció, vagyis az időskori látásvesztés kockázatát.

A benne található oldhatatlanrost-tartalom segít csökkenteni a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ezenkívül a borsó segít a szervezet stabil vércukorszint-szabályozásában is.

A borsó alacsony zsírtartalmú, és a nehezebb hüvelyesekhez, például a babhoz képest is mérhetetlenül kalóriaszegény: száz gramm borsó mindössze 81 kalóriát tartalmaz. A magas rosttartalom is szerepet játszik a súlycsökkentésben. A rostok segítenek a teltségérzet kialakításában.

A borsó kiváló C-vitaminforrás, amely jelentős szerepet játszik a kollagén termelésében. A kollagén segít a bőr feszességében és ragyogásában. A C-vitamin emellett védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök által okozott, oxidatív károk leküzdésében. A benne található antioxidánsok, mint a flavonoidok, a katechin, az epikatekin, a karotinoid és az alfa-karotin segít megelőzni az öregedés jeleit is.

A férfiak is hálásak lehetnek a rendszeres fogyasztásáért. A borsó segíthet a spermiumok számának és mozgékonyságának növelésében.

Elolvasom a cikket