Csökkenti a vérnyomást, védhet a rák kialakulása ellen, és a bőrünkkel is csodát tesz

Szirtes Györgyi
2024. június 8. szombat. 21:00

A retek olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok kiürítésében és a daganatok kialakulásának megelőzésében. A szakemberek szerint segít megvédeni a szervezetet különösen a vastagbél-, a vese-, a bél-, a gyomor- és a szájüregi rák ellen.

Jót tesz a fogyókúrázóknak, hiszen egy retek mindössze egy kalóriát tartalmaz, nincs benne zsír, és gyakorlatilag nincs benne szénhidrát sem. Ráadásul jó C-vitamin-forrás.

A retek természetes gombaölő szer. A reteklé olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elpusztítják az emberben általában megtalálható, gyakori gombát. Ez a gomba – a Candida albicans – élesztőgombás fertőzéseket okozhat.

Ebben a zöldségben található C-vitamin, valamint a cink és a foszfor segíthet a bőrszárazság, a pattanások és a kiütések elleni küzdelemben. A retek magas víztartalma szintén segít hidratálni a bőrt. Ha természetes arctisztítót vagy maszkot szeretne készíteni az arcára, használjon zúzott, nyers retket.

A hidratálás azonban nemcsak a bőrnek tesz jót, az egész testet is hidratáltan tartja, amelynek köszönhetően több energiát adhat, javíthatja a hangulatot, és még a vesében kialakuló fertőzések gátlásában is segíthet.

A retek az antociánok jó forrása is. Ezek a flavonoidok nemcsak a retek piros színét adják, hanem segítenek a szívünk egészségét is fenntartani.

Tele van nyersanyagokkal és rostokkal, így segít mozgásban tartani az emésztőrendszert.

A retek magas káliumtartalmú is, amely segíthet csökkenteni a vérnyomást. Emellett támogatja a kollagén termelődését, amely segít megőrizni az erek egészségét. A retekről azt is feltételezik, hogy szabályozza a vörösvértestek károsodását, és segít növelni a vér oxigénellátását.

Nagyon jót tehet a májnak és a gyomornak, mivel erős méregtelenítőként működik. A retek csökkenti a vörösvértestek sárgaság okozta pusztulását azáltal, hogy növeli a vér friss oxigénellátását.

Elolvasom a cikket