Egyre több fiatal gyomorrákos

Az ételek gyakori utánsózása növeli a gyomorrák kockázatát – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. A News-Medical cikke nyomán azt írták, a szakemberek a túlzott sófogyasztással hozzák összefüggésbe azt, hogy egyre több a gyomorrákos fiatal – írta meg a Hazipatika.com.

Mi a baj a sóval?

A só rákkeltő vegyületekkel károsíthatja a gyomor hámsejtjeit, ezáltal pedig növelheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A só emellett a gyomor nyálkahártyáját is károsíthatja, így sebezhetőbbé válnak a szövetek a Helicobacter pylori nevű kórokozó megtelepedésével szemben.

Az utánsózás is egy káros szokás

Brit kutatók nemrégiben azt vizsgálták, mennyiben függhet össze egy ember sózási szokása a gyomorrák kialakulásának kockázatával, és megállapították, hogy az ételek utólagos sózása jelentősen növelheti a gyomorrák kialakulásának valószínűségét. Azt látták ugyanis, hogy azoknál az alanyoknál, akik rendszeresen utánsózták ételeiket, 41 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki gyomorrák, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem sózták meg az elkészült ennivalókat.

Elolvasom a cikket