Erősíti a szívet, építi az izmokat, és égeti a kalóriákat

Szirtes Györgyi
2024. június 8. szombat. 13:39

Görkorcsolyázás közben kímélhetjük az ízületeinket. A folyamatos mozgás megakadályozza, hogy károsodjanak az ízületei, így a futáshoz vagy a tánchoz hasonló mozgást élvezhet. A Massachusettsi Egyetemen végzett tanulmány szerint a korcsolyázás a futáshoz képest ötven százalékkal kevesebb ütéssokkot okoz az ízületeknek. Más szóval egy aerob, görkorcsolyás edzés ugyanolyan előnyökkel jár, mint egy ugyanannyi ideig tartó kocogás, csak az ízületek károsodása nélkül. Ha tehát olyan tevékenységet keres, amellyel formában tarthatja, magát érdemes elkezdeni görkorcsolyázni.

Egy átlagos férfi görkorcsolyázás közben percenként körülbelül tíz kalóriát éget el, míg egy átlagos testfelépítésű nő körülbelül kilenc kalóriát éget el percenként. A görkorcsolyázás kalóriaégető előnyei gyorsan összeadódnak: 300–600 kalóriát égethet el, ha egy teljes órán át korcsolyázik.

Ez a sport megdolgoztatja a lábakat és a farizmokat, mivel erő fejtenek ki a mozgás során, míg a karok és a törzs is edzésben részesül, ugyanis a mozgás során egyensúlyban tartja a testét. A GetRolling.com szerint a görkorcsolyázás segít az erőfejlesztésben, különösen az alsótest izmaiban. Az erősebb izmok és a jobb koordináció együttesen segítenek megelőzni a sérüléseket.

A görkorcsolyázás segít javítani az egyensúlyt a hasizom és a hát alsó részén lévő izmok erősítésével, mivel a függőleges helyzetben maradáshoz stabilan fenn kell tartania a törzsét. Az egyensúly és a lábmozgás összehangolása javítja a koordinációt.

Az Amerikai Szívszövetség a görkorcsolyázást hatékony aerobikgyakorlatként ismeri el, amely segít a szív erősítésében. Az Universitat Konstantxban végzett kutatások szerint a mérsékelt görkorcsolyázás 140-160 ütés/perc közötti szintre emeli a korcsolyázó pulzusszámát, míg a csúcssebességű korcsolyázás akár 180 ütés/perc körüli értékre is növelheti a pulzusszámot.

Az izomerő növelése mellett a görkorcsolyázás segíthet az izom-állóképesség növelésében is. Néhány emelkedő beiktatása minden egyes korcsolyázóedzésbe, edzi az izmokat a szív- és érrendszerrel együtt, hogy hatékonyabban használják fel a szervezet energiaraktárait. Ez azt jelenti, hogy hosszabb távokat korcsolyázhat anélkül, hogy kimerülne.

Emellett nagyon jó hangulatot is szerezhet. Ráadásul egyedül, zenét hallgatva vagy akár csoportosan is űzhetjük a görkorcsolyázást.

Elolvasom a cikket