Ez az ital segíthet leküzdeni a demenciát és a rák kialakulásának kockázatát

A hosszú élet és a karcsú alak titka a klasszikus zöld teában rejlik. Ez az ital nyolcvan százalékban katechinekből áll, amelyek szupererős antioxidáns vegyületek. A zöld tea képes elpusztítani a szabad gyököket, amelyek az öregedési folyamathoz vezetnek. Ezenkívül az ital elégeti a hasi zsigeri zsírt, miközben a testsúly és a táplálkozás nem változik.

Milyen előnyei vannak a zöld teának a szervezet számára?

Mivel az ital számos hasznos vegyületet tartalmaz, képes átfogóan hatni a test egészségének elősegítésére, számos betegség megelőzésére.

Gyulladáscsökkentő hatása van. Már az ókori Kínában is használták a zöld teát lázcsillapítóként, megállította a vérzést, és felgyorsította a sebek gyógyulását. Ezt a módszert a kínai népi gyógyászatban ma is alkalmazzák.

A korai öregedés megelőzésére és az immunitás erősítésére is alkalmazható. Az italban található katechinek nem engedik, hogy a szabad gyökök károsítsák a sejteket, így a bőr öregedése lelassul, a finom ráncok kisimulnak, a bőr frissnek és egészségesnek tűnik.

Javítja a memóriát, a teljesítményt és a koncentrációt. A tea fogyasztása után a szervezet dopamint termel, és csökkenti a kognitív funkciókat lassító hormont. Ezért az ember ébernek, boldognak és energikusnak érzi magát.

Javítja a hangulatot. L-theanin-tartalmának köszönhetően az ital képes megnyugtatni vagy felvidítani, harmonizálja a hangulatot, és oldja a stresszt.

Méregtelenít. A zöld tea képes eltávolítani a káros anyagokat a szervezetből, így segít a mérgezés tünetein.

Segít a fogyásban. A zöld tea felgyorsítja az anyagcserét, és lebontja a zsírt, de megfelelő étrenddel és testmozgással együtt kell fogyasztani.

Zöld tea a betegségek megelőzésére és leküzdésére

Küzd a demencia ellen. A katechinek megvédik az agyat a neuronok pusztulásától, javítják a kognitív funkciókat, így lehetővé teszik az Alzheimer- és Parkinson-kór elkerülését. Ahhoz, hogy a zöld tea valóban segítsen megelőzni ezeket a betegségeket, rendszeresen kell fogyasztani.

Csökkenti a rák kockázatát. Amerikai kutatók megállapították, hogy az italban található polifenolok védenek az UV-sugarak ellen, és megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását. Az antioxidánsok pedig gátolják a szervezetben zajló, oxidatív folyamatokat, amelyek rákos daganatok kialakulásához vezetnek.

„Kezeli” a szájüreget is. A zöld tea megóvja a fogzománcot a károsodástól, semlegesíti a kellemetlen szagot a szájban. A katechinek pedig megakadályozzák a fogszuvasodást okozó streptococcus baktériumok kialakulását.

Stabilizálja az inzulintermelést. Japán tudósok bebizonyították, hogy a zöld tea fajtái megakadályozzák a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Erősíti a szív- és érrendszert. A zöld tea képes fenntartani az erek rugalmasságát, kiegyenlítve a szívbetegségek, az érelmeszesedés és a stroke kockázatát.

Kezeli a bőrbetegségeket. Az ital kezeli a pikkelysömört, gyorsítja a sejtregenerációt, és csillapítja a gyulladást. Iható és toniként is használható a bőrápolásban.

Milyen káros hatásai lehetnek a zöld teának?

A zöld teát nem fogyaszthatják rendszeresen azok, akiknek magas vérnyomásuk, máj-, vese- és epehólyag-problémáik vannak. Ha minden rendben van az egészséggel, akkor napi három-négycsészényit ihatsz belőle. Koffein-túlérzékenység esetén hányinger, szorongás és alvászavarok jelentkezhetnek az ital túlzott fogyasztásától.

Ha vérhígító gyógyszert szed, szintén kerülje a zöld tea fogyasztását. Ne kombinálja az italt kávéval és energiaitalokkal, hogy ne terhelje tovább a szívet.

A zöld tea vízhajtó hatású, egyrészt tisztítja a veséket, és eltávolítja a felesleges folyadékot. Másrészt azonban a vizelettel kimosódhat a kálium, a vas és a magnézium, ezért nem szabad túlzásba esni.

Elolvasom a cikket