Kiderült, kit kímél meg a demencia

A tudósok szerint a lelkiismeretesség összefügghet a kognitív ellenálló képességgel. A boncolási eredmények szerint a jóindulatúbb alanyoknál, akiknél nem diagnosztizáltak demenciát, általában kisebb mértékű volt a kognitív károsodás.

A demenciát sajnos nem lehet teljesen megelőzni, de többféleképpen is csökkenthető a kialakulásának kockázata:

1. Éljen egészséges életmódot. A dohányzásról való leszokás, a mérsékelt alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás elősegítheti az agy egészségét.

2. Figyelje a mentális egészségét. Kerülje a stresszes helyzeteket, tartsa fenn a társas kapcsolatokat, és foglalkozzon olyan szellemi tevékenységekkel, mint az olvasás, a hangszeren való játék vagy a keresztrejtvényfejtés. Ez segít megerősíteni a memóriát és a kognitív agyműködést.

3. Ellenőrizze a krónikus egészségügyi állapotát. A rendszeres orvosi ellenőrzések és az orvos ajánlásait követő magas vérnyomás, cukorbetegség és más, demenciához vezető állapotok kezelése segít csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát.

4. Tartson fenn aktív életmódot. Foglalkozzon testmozgással, utazzon, tanuljon új dolgokat és készségeket. Ez segít megőrizni az agyad tónusát és lassítani az öregedési folyamatot.

Ezen ajánlások alkalmazása segíthet a demencia kockázatának csökkentésében és a kognitív egészség megőrzésében a későbbi életkorban.

Elolvasom a cikket